Osinovska advokāts: liela nauda ne vienmēr esot kukulis

© Foto : kai StachowiakЖелезнодорожные пути
Железнодорожные пути - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskam draud sods ar brīvības atņemšanu līdz sešiem gadiem lietā par kukuļdošanu 500 tūkstošu eiro apmērā Latvijas dzelzceļa valdes bijušam vadītājam. Taču biznesmeņa advokāts paziņojis, ka liela nauda ne vienmēr ir kukulis.

RĪGA, 9. jūlijs — Sputnik. Lieta par iespējamo kukuli, kura dēļ pērn bijušais Latvijas Dzelzceļa valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis zaudējis savu amatu, beidzot ir sākusi virzīties uz priekšu. Latvijas prokuratūra uzaicinājusi ierasties Igaunijas uzņēmēju Oļegu Osinovski, kurš tiek turēts aizdomās par kukuļa došanu Magonim.

Osinovska advokāts Saulvedis Vārpiņš uzskata, ka tādējādi izteikts nodoms uzrādīt oficiālo apsūdzību. Advokāts paskaidroja, ka Osinovskis negrasās slēpties no tiesas, gluži otrādi – viņš ir ieinteresēts pēc iespējas ātrāk atrisināt situāciju, jo neatzīst sevi par vainīgu, bet krimināllieta kaitē lietišķajai reputācijai.

Kas tad tas ir, ja ne kukulis?

Atgādināsim lietas būtību: 2015. gada 6. augustā KNAB aizturēja LDz vadītāju Uģi Magoni ar summu aptuveni 500 tūkstošu eiro apmērā. Gandrīz uzreiz radās aizdomas, ka Magonis saņēmis kukuli no bagātākā Igaunijas iedzīvotāja Oļega Osinovska. Nākamajā dienā Satiksmes ministrija atbrīvoja Magoni no amata un atņēma viņam pielaidi valsts noslēpumam.

Magoņa pirkstu nospiedumu uz naudas nebija, taču Osinovskis uzreiz atzina, ka devis naudu Magonim, taču nevis kā kukuli, bet "nodošanai trešajai juridiskai personai". Šis neskaidrais formulējums jau gadu klejo medijos.

Igauņu miljonāra advokāts skaidroja, ka Osinovskis diez vai stāstīs, kāpēc iedevis Magonim naudu, jo aizstāvība to neuzskatot par nepieciešamu.

"Skaidrs, ka jebkurš specdienests ieinteresēsies par jebkuru lielu skaidras naudas summu un, visticamāk, uzskatīs to par kukuli. Bet tā nav vienmēr taisnība. Vienkārši jāsaprot, ka lielas naudas summas nodošana ne vienmēr ir kriminālnoziegums," — uzsvēra Vārpiņš.

Viņš atgādināja, ka krimināllikums aizliedz nodot lielas summas skaidrā naudā, veicot finanšu operācijas starp uzņēmumiem, bet attiecībā uz darījumiem starp privātām personām viss ir citādi.

"Iespējams, tika pārkāpts nevis Krimināllikums, bet citi administratīvie noteikumi, un tā ir pavisam cita atbildība," — sacīja advokāts.

Kam var iztērēt pusmiljonu eiro

Sputnik lūdza advokātu minēt šāda lūguma vai darījuma piemēru. Tomēr advokāts no komentāriem atturējās, norādot, ka principiāli tādi lūgumi ir iespējami.

Железнодорожный светофор. Архивное фото - Sputnik Latvija
Amatā iecelts "Latvijas dzelzceļa" vadītājs

Aģentūras redakcija nolēma uzminēt — ko tieši Osinovskis varētu lūgt Magonim. Parastam cilvēkam ar vidējiem ienākumiem šķitīs, ka tādu naudu nemaz nav tik viegli iztērēt. No miljonāra viedokļa šī summa nepavisam nav liela.

Piemēram, par 500 tūkstošiem eiro var nopirkt 20 vienistabas dzīvokļus vairākos Rīgas rajonos, bet šīs summas var pietrūkt daudzu ekskluzīvu dzīvokļu iegādei Jūrmalā vai Vecrīgā – to vērtība dažreiz pat četrkart pārsniedz šo summu.

Par pusmiljonu eiro var iegādāties gandrīz 30 jaunas budžeta automašīnas, vai 250 lietotus auto, tomēr Premium klases Maserati tipa automašīnu par šo summu nopirkt neizdosies.

Visbeidzot, par šo naudu var nopirkt vairāk nekā 8 tūkstošus laulības gredzenus (gandrīz 10 kilogramus), bet dažām rotaslietām vai mākslas priekšmetiem ar to nepietiks. Piemēram, 2012. gadā viena no Leona Baksta gleznām tika pārdota Christie’s izsolē par divreiz lielāku summu.

Informācija liecina, ka Osinovska bagātība  ir mērāma  220 miljonu eiro apjomā. Jautājums, vai šīm cilvēkam varētu būt pusmiljons skaidrā naudā, ko nodot paziņam kaut kā iegādei, neafišējot šo faktu, gandrīz neprasa atbildi.

Runāt par brīvības atņemšanu būtu pāragri

Uz Sputnik lūgumu minēt, ar ko varētu skaidrot tik ilgu lietas izmeklēšanu, zvērinātais advokāts Vārpiņš atteicās izvirzīt versijas, taču uzsvēra, ka krimināllietas vilcināšanās ir slikta prakse.

поезд в Латвии - Sputnik Latvija
Jaunā "Latvijas Dzelzceļa" vadītāja atlases laikā notikusi datu noplūde

"Kad tiks izvirzīta oficiāla apsūdzība, būs redzams, kāpēc specdienesti un prokuratūra tik ilgi neuzrādīja apsūdzību: vai tas bija garš grūts izmeklētāja darbs, vai vienkārša procesa vilcināšana," — skaidroja Vārpiņš.

Pieņemot, ka prokuratūra pierādīs kukuļa faktu, Osinovskim var draudēt brīvības atņemšana līdz sešiem gadiem.

"Pats Osinovskis uzskata, ka nav pārkāpis krimināllikumu. Viņa vainas pierādījumu es neesmu redzējis. Pat ja vaina ir pierādīta, brīvības atņemšanas termiņš var būt dažādš. Tiesa ņem vērā visu: apsūdzētā reputāciju, viņa sadarbību ar izmeklēšanu vai atteikšanos no tās, jautājumu, vai tas ir viņa pirmais likuma pārkāpums, vai tā bija tieša, apzināta likuma pārkāpšana," — sacīja advokāts.

Piemēram, kādam citam advokāta Vārpiņa klientam, "Imantas hakerim" Denisam Čalovskim, sākotnēji saskaņā ar visiem apsūdzības punktiem draudēja brīvības atņemšana uz 67 gadiem. Tomēr tiesa Čalovskim piesprieda divus gadus, ko viņš jau bija nosēdējis izmeklēšanas laikā. Tāpēc Saulvedis Vārpiņš uzskata, ka runāt par konkrētu sodu Osinovskim par nepierādīto noziegumu pagaidām ir pāragri.

Ziņu lente
0