Spānijas slepenais futbola finansējums

© REUTERS / Lee Smith LivepicИспанские болельщицы перед перед началом игры сборных Италия - Испания
Испанские болельщицы перед перед началом игры сборных Италия - Испания - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brisele apsūdz Spānijas profesionālos futbola klubus par nelikumīgu no godīgas konkurences viedokļa finansiālo atbalstu no valsts un pašvaldību puses.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Spānijas valdība ir atbalstījusi valsts vadošos futbola klubus no valsts un pašvaldību budžetiem. Eiropas Komisijas izmeklēšana liecina, ka spāņi to darījuši, pārkāpjot savienības likumdošanu, ziņo Sputnik Igaunija.

ES noteikumi faktiski liedz privāto uzņēmumu atbalstu uz nodokļu maksātāju rēķina, ja palīdzība tās saņēmējam dāvā priekšrocības salīdzinājumā ar konkurentiem un tādējādi ir pretrunā godīgas konkurences principiem. Tieši šāds Briseles lēmums kļuva par galīgo spriedumu, piemēram, Igaunijas nacionālās aviokompānijas Estonian Air lietā, kuru valdība centās glābt uz valsts budžeta rēķina.

Spāņu futbols — negodīgs konkurents

Gadījumā ar spāņu futbola klubiem, runa ir par tādām komandām, kā Real Madrid, Barcelona, Valencia, Athletic Bilbao un Atlético Osasuna. Valdība ar savu līdzekļu palīdzību ir radījusi negodīgu konkurenci nacionālo klubu starpā.

Футбольный мяч - Sputnik Latvija
Krievu futbolists demonstrē visai pasaulei – viņš ciena prezidentu

"Trīs neatkarīgo izmeklēšanu rezultātā Eiropas Komisija ir secinājusi, ka septiņu profesionālo futbola klubu atbalsta pasākumi no valsts puses snieguši šiem klubiem priekšrocības, kas ir pretrunā ar ES noteikumiem," — teikts 4. jūlijā publicētajā Eiropas Komisijas atskaitē.

Tagad klubiem nāksies kompensēt Spānijas valsts kases nestos izdevumus. Eiropas Savienības konkurences komisāre Margarēte Vestagere šajā sakarā teica: "Nodokļu maksātāju naudas izmantošana profesionālā futbola finansēšanai var veidot pamatu negodīgai konkurencei. Profesionālais futbols ir komerciāla nodarbe, kurā tiek izmantoti lieli finansiālie līdzekļi. Tā atbalstam uz budžeta līdzekļu rēķina, ir jāatbilst konkurences noteikumiem. Subsīdijas, uz ko šajā gadījumā attiecās izmeklēšana, šiem noteikumiem neatbilst."

Nodokļu parādnieki

Daži futbola klubi saņēma banku aizdevumus ar atvieglotiem noteikumiem, ko viņiem nodrošināja garants – valsts. Gadījumā ar klubu Real Madrid, komandas dzimtā pilsēta lika lietā nelielu viltību, paaugstinot no kluba izpērkamā zemes gabala vērtību aptuveni par 18 miljoniem eiro un tādējādi slepeni sponsorējot slaveno klubu.

Citi Spānijas futbola klubi, kas tiek uzskatīti par uzņēmumiem, kam paredzētas pazeminātas nodokļu likmes, piepeši dokumentos pārvērtušies par "bezpeļņas organizācijām". Tādi Spānijā maksā par 5% mazākus nodokļus nekā sabiedrības ar ierobežotu atbildību. Šī situācija ilgusi veselus 20 gadus.

Ziņu lente
0