Igaunijā ierosina veidot vienotu valdību un likvidēt ministrijas

CC BY 2.0 / CGP Grey / Baltic SailingФлаги Эстонии на Тоомпеа
Флаги Эстонии на Тоомпеа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Finanšu ministrija ierosina samazināt tās darbinieku skaitu 2,5 reizes un apvienot institūcijas vienotā centrā, lai samazinātu izmaksas to darba nodrošināšanai. Eksperti iniciatīvu vērtē pozitīvi.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Igaunijas Finanšu ministrija rosina mainīt valdības struktūru, apvienojot visas ministrijas vienotā valdības centrā un minimizējot iestāžu uzturēšanas izdevumus, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz rus.err.ee.

Pirmais solis šajā virzienā jau ir sperts. Pašlaik tiek celta "Superministrijas" ēka, kur atradīsies Finanšu, Tieslietu, Ekonomikas un Sociālo lietu ministrijas. Nākamā gada otrajā pusē celtnieki plāno nodot objektu.

Finanšu ministrijas iniciatīvu komentēja bijušais Valsts kancelejas vadītājs Raivo Vare.

"Jāuzsver, ka valsts kanceleja, kas pastāvēja pārejas valdības laikā 1990-1992. gadā, vienlaikus bija ne tikai valdības un valsts kancelejas aparāts mūsdienu izpratnē, bet arī vairāku ministriju inkubators. Mūsu nodaļas veica gandrīz tādas pašas funkcijas, kas aprakstītas šajos ierosinājumos," — pastāstīja Vare.

Finanšu ministrijas sagatavotajā Valsts uzdevumu analīzē netiek piedāvāts skaidrs attīstības plāns, tikai autoru idejas. Piemēram, uz pusi samazināt ministriju darbinieku skaitu, kuru skaits pašlaik sasniedz aptuveni 2 700 cilvēkus, vai arī divkārt samazināt vicekancleru skaitu.

"Es domāju nav gluži pareizi žēloties par to, ka darba ir pārāk daudz, un mēs neko nevaram paspēt, jo mums trūkst cilvēku. Patiesībā resurss vienmēr ir, un ja jūtama pārslodze, tad tas notiek tikai tāpēc, ka ir ļoti daudz nevajadzīga darba," — piebilda Vare.

Referenduma par Lielbritānijas dalību Eiropas Savienībā balsu skaitīšana Mančesterā - Sputnik Latvija
Brexit sekas: Latvijai tiks samazināts ES finansējums

Kultūras ministrs Indreks Sārs arī pozitīvi novērtēja FM ideju, uzsverot, ka Igaunijai ir jāmainās, un šāds ierosinājums ir labs iemesls, lai sāktu domāt par nākotni.

"Principā, ja mēs paskatāmies uz to, cik strauji attīstās mūsu dzīve, es domāju, ka tas ir īstais laiks domāt un runāt par to, kādu mēs redzam mūsu valsts un funkcijas, ko tā piedāvās mums 10-15-20 gadiem," — piebilda Sārs.

Vakar kļuva zināms, ka Igaunija plāno slēgt diplomātisko pārstāvniecību Brazīlijā, kā arī izskata iespēju slēgt Igaunijas vēstniecību Kazahstānā nākamajā vasarā. Ārvalstu pārstāvniecību reforma ir saistīta ar prasībām samazināt izmaksas, jo valsts sektora darbinieku skaits ir jāsamazina atbilstoši iedzīvotāju skaita sarukumam. Saskaņā ar valdības vienošanos, gada laikā valsts sektorā ir jāatlaiž aptuveni 750 cilvēki.

Ziņu lente
0