Kamerons: nenožēloju par referendumu, par izstāšanos no ES paziņosim savlaicīgi

© REUTERS / Dylan Martinez Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons. Foto no arhīva
Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons preses konferences Briselē laikā paziņojis žurnālistiem, ka esot apbēdināts par referenduma rezultātiem, tomēr nenožēlo to. Viņš uzsvēra, ka pilsoņi nobalsoja par Brexit migrācijas krīzes dēļ.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Apvienotā Karaliste ziņos Eiropas Savienībai par lēmumu izstāties, kad valdība pieņems šādu lēmumu, paziņoja Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons, vēsta Sputnik Igaunija.

Iepriekš ES valstu līderi, atbildot uz tautas nobalsošanu, kurā iedzīvotāji pieņēma lēmumu izstāties no ES, pauda, ka Londonas pienākums ir paziņot par savu lēmumu pēc iespējas ātrāk.

"Lielbritānija paziņos ES par savu lēmumu tad, kad tas būs vajadzīgs un iespējams, tās ir mūsu ES dalībvalsts suverēnās tiesības," — teica Kamerons preses konferencē Briselē.

Lielbritānijas karogs Londonā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nacionālisms pēc Brexit: migrantiem liek vākt kopā mantas

Tāpat britu premjers uzsvēra, ka galvenokārt lēmums par Brexit pieņemts migrācijas problēmas dēļ. Pēc viņa teiktā, briti šaubās par iespējām nodrošināt kontroli pie ES robežām.

"Lielbritānijas pilsoņi nobalsoja par atteikšanos no ES, jo juta, ka Eiropā trūkst migrācijas kontroles. Mums ir jādomā par migrāciju un par suverenitātes jautājumiem," — sacīja Kamerons.

Kamerons norādīja, ka nenožēlo referenduma veikšanu un uzskata, ka tikai britu tauta ir tiesīga noteikt savas valsts attīstības vektoru.

"Es nenožēloju referendumu. Tas brieda jau sen… Un tieši britu tautai, nevis valdībai un parlamentam, ir jānosaka valsts attīstības virziens," — sacīja Kamerons.

Pēc viņa teiktā, referenduma rezultāti un tā norises fakts ir apliecinājums tam, ka demokrātija Lielbritānijā darbojas.

"Es gribēju uzvarēt referendumā, un man ir žēl, ka tas neizdevās… Taču tagad es vairāk uztraucos par to, kā Lielbritānija veidos attiecības ar Eiropu," — viņš piebilda.

Eiropas Parlamenta ēka Strasbūrā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eiropas Parlaments vēlas pasteidzināt Lielbritānijas izstāšanos no ES

Britu premjers paziņoja, ka produktīvo pārrunu laikā Briselē Eiropas partneri apgalvoja:  Lielbritānija būs pilnvērtīgs ES loceklis līdz brīdim, kad tā no savienības izstāsies.

"Mums bija pozitīva, radoša, mierīga un pārdomāta diskusija par to, kā mēs veiksim šo uzdevumu — izstāšanos no ES. Bija daudz apliecinājumu, ka Lielbritānija līdz izstāšanās brīdim paliks pilnvērtīga ES dalībvalsts ar visām priekšrocībām un saistībām," — uzsvēra Kamerons.

Lielbritānijas premjerministrs pauda cerību, ka viņa pēctecis saglabās ciešas attiecības ar ES valstīm.

"Es ceru, ka Lielbritānija saglabās ciešas saites ar ES. Mēs esam ļoti tuvi ar Eiropas Savienību, mums ir kopīgas vērtības, demokrātija, brīvība, cilvēktiesības," — sacīja Lielbritānijas valdības vadītājs.

Viņš uzskata, ka pareizi orientētas attiecības ar ES ir daudz svarīgākas nekā viņa demisija.

"Tu cīnies un paliec, ja izdodas uzvarēt. Ja  zaudē,  pienācis laiks dot vietu citiem. Man tā ir skumja diena, bet patiesībā man ir daudz svarīgāk, lai attiecības ar ES būtu pareizi orientētas. Tas ir daudz svarīgāk nekā mana demisija," — sacīja Kamerons.

Jautājums par brīvu savstarpēju pieeju Lielbritānijas un ES tirgiem ir svarīgākais gaidāmajās Londonas un Briseles sarunās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES, sacīja Kamerons.

"Jautājums par piekļuvi tirgiem ir galvenais gan Lielbritānijai, gan ES. Ar to nodarbosies jaunais premjers, un tā ir ļoti svarīga tēma gan ES, gan mūsu valstij," — teica Kamerons preses konferencē Briselē naktī uz trešdienu.

Referendums par Lielbritānijas izstāšanos no ES notika 23. jūnijā. Par izstāšanos no Eiropas Savienības nobalsoja 51,9% britu, par valsts turpmāku dalību ES — 48,1%.

Pēc tautas balsojuma rezultātiem, valsts premjers Deivids Kamerons paziņojis par atkāpšanos no amata. Vēlāk par demisiju paziņoja eirokomisārs no Lielbritānijas Džonatans Hills.

Ziņu lente
0