Kā atrast labu vasaras nometni bērniem

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Pāriet pie mediju bankasДети купаются в фонтане
Дети купаются в фонтане - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai pirms nedēļas, 18. jūnijā Sjamezerā Karēlijā bojā gāja 14 bērni. Traģēdijā vainojama ne tikai stihija, bet arī cilvēki – instruktori, kuri neņēma vērā vētras brīdinājumus.

RĪGA, 24. jūnijs — Sputnik. Ziņu portāls Sputnik sazinājās ar Krievijas kultūras iestādes "Mosgortur" darba organizācijas pārvaldes priekšnieku Sergeju Lapšinu un pajautāja, kā atšķirt labu vasaras nometni no tādas, ar kuru labāk darīšanās neielaisties.

Traģēdija Karēlijā: meklējumu operācija - Sputnik Latvija
Video
Traģēdija Karēlijā: meklējumu operācija

Ikvienai māmiņai un tētim, kurš sūta savu bērnu atpūsties, ir jāsameklē internetā informācija par bērnu nometni, uzskata speciālists.

"Ir jāiepazīstas ar nometnes vēsturi, jāpaskatās, ko par to raksta sociālajos tīklos, informācijas resursos, jāpalasa atsauksmes, — stāstīja Sergejs Lapšins. – Ja nometne ir netālu no mājām, piemēram, Piemaskavā, vecāki varētu iepriekš aizbraukt uz turieni un vienkārši apskatīt teritoriju. Principā, tūlīt būs redzams, vai teritorija ir sakopta, kā izskatās celiņi, zaļie apstādījumi, mājiņas. Ja nometne nav sakopta, vajadzētu rūpīgi padomāt."

Jāuzklausa bērna teiktais. Nevajag ignorēt viņa zvanus un sūdzības: "Es jūtos slikti, ved mani prom!" Tā nav kaprīze, tas ir skaidri saklausāms trauksmes signāls. Ir jānoskaidro, kas tieši bērnam nepatīk, un vajadzības gadījumā jāaprunājas ar vadītāju.

"Bērnu atpūtas laikā sīkumu nav. Jums ir jāuzticas bērnam, — ir pārliecināts Sergejs Lapšins. – Ja bērns stāsta, ka pret viņu izturas rupji, viņam nepievērš uzmanību vai no pieaugušajiem jūtama alkohola smaka, — tas ir trauksmes signāls."

Meža ezers Karēlijas Republikā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Traģēdija Karēlijā: ekonomija uz bērnu rēķina

"Ja ar bērniem strādā profesionāļi un ievēroti visi drošības pasākumi, principā, bērni un pusaudži var doties pārgājienos vai izbraukumos ar laivu. Taču bērniem vajadzīga instruktāža – viņiem ir jāzina, kā rīkoties kritiskā situācijā," – uzsvēra eksperts.

Lai neatkārtotos Sjamezera traģēdija, pārgajieni ir jāsaskaņo ar visiem dienestiem, sākot no ĀSM līdz meklēšanas un glābšanas staciju darbiniekiem. Nevajag žēlot laiku konsultācijām vietējos tūrisma klubos, lai uzzinātu, cik sarežģīts maršruts ir gaidāms.

"Esmu pilnīgi pārliecināts, ka tāda traģēdija nebūtu notikusi, ja tiktu ievēroti visi noteikumi un normas," – noslēgumā secināja speciālists bērnu  atpūtas jautājumos.

Ziņu lente
0