Lietuvā tiek ieviesta vispārēja karaklausība

© Sputnik / StringerЛитовские военнослужащие на церемонии открытия международных военных учений Rapid Trident 2015 в Украине
Литовские военнослужащие на церемонии открытия международных военных учений Rapid Trident 2015 в Украине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc astoņus gadus ilgi izmantotā profesionālās armijas principa Lietuvā no jauna ieviesta vispārēja karaklausība. Tagad Lietuvas armiju veidos jauniesaucamie un profesionāļi. Valdība plāno ik gadus iesaukt aptuveni četrus tūkstošus cilvēku.

RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite parakstīja dekrētu par vispārējas karaklausības ieviešanu.

Норвежские солдаты во время учений на полигоне в Адажи - Sputnik Latvija
Lietuvu šķērsos ASV militārās tehnikas kolonnas

2008. gadā Lietuva atteicās no karadienesta un sāka izmantot profesionālo armiju. Taču 2015. gada martā uz pieciem gadiem tika ieviests obligātais iesaukums armijā. To ierosināja valsts Aizsardzības padome un apstiprināja parlaments un prezidents. Likumprojekta komentāros teikts, ka obligātā karaklausība tiek ieviesta, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un nacionālās drošības apdraudējumu, kā arī nepieciešamību nostiprināt Lietuvas aizsardzības spēkus.

"Likuma grozījumi ļaus aizpildīt armijas regulāros spēkus un izveidot sagatavotu karavīru rezervi. Obligātais iesaukums karadienestā un jauktais armijas modelis, kura ietvaros armiju veido iesauktie karavīri un profesionāļi, nostiprina saikni sabiedrības un armijas starpā, ļauj labāk apzināties nepieciešamību sagatavoties valsts aizsardzībai, izmantojot vienu no labākajiem efektīvas apturēšanas instrumentiem," – norādīja Grībauskaite.

Поднятие флага НАТО - Sputnik Latvija
Lietuvā startēja NATO militārās mācības "Dzelzs vilks"

Valdība plāno ik gadus iesaukt obligātajā dienestā 3,5 – 4 tūkstošus cilvēku. Pērn, kad tika atjaunots dienests armijā, pirmie trīs tūkstoši karavīru pieteicās brīvprātīgi. Šogad gatavību dienēt armijā pauduši vairāk nekā 3,8 tūkstoši jauniešu.

Jāatzīmē, ka pēc obligātā iesaukuma atjaunošanas valstī bija vērojams jauniešu emigrācijas vilnis. Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkēvičs atzina, ka emigrantu skaits ir pieaudzis pēc iesaukuma atjaunošanas.

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis uzskata, ka Latvija nevar atļauties obligātā karadienesta ieviešanu, jo šim nolūkam nepieciešami vērā ņemami resursi un attīstīta infrastruktūra, kuras Latvijas teritorijā nav. Pēc ministra domām, obligāto karadienestu lielā mērā aizvieto zemessardze.

Ziņu lente
0