ES delegācijas vadītājs Turcijā atstāj amatu

© snidely7Турецкий флаг на фоне города и гор.
Турецкий флаг на фоне города и гор. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiek izteikti pieņēmumi, ka delegācijas vadītājs atstādināts, ņemot vērā viņa izteikumus par Turcijas politiku.

RĪGA, 14. jūnijā — Sputnik. ES delegācijas vadītājs Turcijā Hansjorgs Hābers atstāj savu amatu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Reuters.

Iemesli netiek atklāti. Kā atzīmē aģentūra, ES politiķis iepriekš izteicis kritiskas piezīmes par to, kā tiek īstenota ES un Turcijas vienošanās migrācijas jautājumos.

Флаги Турции и ЕС накануне саммита в Брюсселе - Sputnik Latvija
Erdogana pieņemtais likums neļaus Turcijai iestāties ES

Maijā Hābers tika izsaukts uz Turcijas Ārlietu ministriju, lai izteiktu protestu par viņa kritiskajiem izteikumiem preses konferencē. Tajā politiķis paziņojis, ka 72 kritēriji, kas bija jāizpilda Turcijai bezvīzu režīma ieviešanai, tika noteikti jau 2013. gadā. Turklāt Hābers piebildis: "Mums ir sakāmvārds "sāk kā turks, pabeidz kā vācietis". Šeit viss ir otrādi." Turcijas ES lietu ministrs Volkans Bozkirs, norāda, ka vēstnieka vārdi ir "nepiedienīgi".

ES dalībvalstu valdības 18. martā saskaņoja ar Turciju kopīgu plānu cīņai ar migrācijas krīzi.  Vienošanās stājās spēkā 20. martā. Cita starpā tā paredz, piemēram, nosūtīt uz Turciju visus nelegālos imigrantus, kas ieradušies Grieķijā no Turcijas teritorijas, un pieņemt no Turcijas legālos migrantus no Sīrijas pēc principa "viens pret vienu". ES robežaģentūra "Frontex" maijā norādīja, ka aprīlī migrantu skaits Grieķijas salās ir samazinājies par 90%, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi.

Turcijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Turciju aizvaino iespēja iestāties ES 3000. gadā

Šīs vienošanās ietvaros maijā Eiropas Komisija ieteica Eiropas Parlamentam un ES padomei atcelt vīzu ierobežojumus Turcijas pilsoņiem, ja Ankara līdz jūnija beigām izpildīs atlikušos nosacījumus, kas ietver korupcijas novēršanas pasākumus, pārrunas par vienošanos ar Eiropolu (ES policijas dienests), tiesu sadarbību ar visām dalībvalstīm un grozījumus terorisma apkarošanas likumos.

Savukārt Turcijas prezidents Tajips Erdogans piedraudēja ES lauzt migrācijas vienošanos, ja ES nepiedāvās viņa valsts pilsoņiem bezvīzu režīmu. Erdogans apgalvoja, ka Turcija nemainīs savu likumdošanu un pārmeta  ES liekulību. Atbildē Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers aicināja Turcijas valdību atteikties no Eiropas Savienības iebiedēšanas ar skaļiem paziņojumiem, lai sasniegtu vēlamo rezultātu vīzu režīma liberalizēšanā.

Ziņu lente
0