Britu bērniem atļauts nēsāt svārkus

© Snow BlindШкольный автобус возле здания школы в Великобритании.
Школьный автобус возле здания школы в Великобритании. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērnam ir tiesības paust savu piederību noteiktam dzimumam, teikts Birmingemas skolas noteikumos, kas pirmā ieviesusi jauno skolas formas tērpu.

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik. Aptuveni 80  skolas, torstarp arī 40 sākumskolas Lielbritānijā ieviesušas neitrālu skolas formu, kas ļauj zēniem nēsāt svārkus, bet meitenēm – bikses, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Sunday Times publicēto informāciju.

Vairākās skolās pieņemts lēmums atteikties no ieteikuma nēsāt zēniem un meitenēm paredzētos formas tērpus vai ļaut skolēniem no piecu gadu vecuma ģērbties tā, kā viņi jūtas labāk.

Lielbritānijas un Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Aptauja: Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no ES varētu provocēt citas valstis

Izdevums stāsta, ka šis lēmums ir viens no valdības finansētās, taču nepubliskotās kampaņas elementiem. Tās mērķis ir pievērst uzmanību bērniem, kuri nav pārliecināti par savu piederību pie noteikta dzimuma.

Vispirms neitrālu formas tērpu ieviesa Allens Croft sākumskola Birmingemā, stāsta avīze. Jaunie noteikumi nosaka, ka zēni var nēsāt pelēkus vai melnus svārkus, bet meitenes – tādas pašas krāsas bikses.

"Allens Croft cenšas atbalstīt katra bērna tiesības paust savu dzimumpiederību un individualitāti jebkādā veidā, kādu viņi uzskata par pareizu," – pauž skolas noteikumi. Skola neliek bērniem nēsāt kādu noteiktu apģērbu.

Sunday Times informē, ka dažas kristīgās organizācijas ir paudušas bažas: šādi jaunievedumi var radīt neizpratni jaunākā skolas vecuma bērnu vidū un samulsināt vidējo klašu skolēnus.

Ar skrodera mērlenti plecā

Aprīlī britu mediji vēstīja, ka skolas direktore Bekingemšīras grāfistē ieteikusi skolniecēm ar lieko svaru nenēsāt īsus svārciņus un pieguļošas bikses.

Королева Великобритании Елизавета II с принцем Филиппом в апреле 2015 - Sputnik Latvija
Foto
Elizabete – pirmā 90 gadus vecā karaliene Lielbritānijā

Treisija Džonsa elektroniskā vēstulē skolēnu vecākiem lūdza, lai meitenes vecumā no 11 līdz 18 gadiem būtu ģērbtas "kārtīgi un atturīgi". Viņa atzīmēja, ka cieši piegulošs apģērbs, ko izvēlas ne īpaši slaidas meitenes, tikai izceļ masīvu augumu, un tas savukārt noved pie izsmiekla no klasesbiedru puses.

Pēc Lieldienu brīvdienām jau aptuveni 30 skolnieces tika sūtītas uz mājām nepiedienīgas ārienes dēļ. Vecāki pauda neapmierinātību par direktores vēstuli. Viņi uzskata, ka skolai vajadzētu meklēt risinājumu problēmai, kas saistīta ar skolēnu vajāšanu, nevis ieteikt iegadāties jaunu apģērbu.

Ziņu lente
0