Aptauja: eiropieši iebilst pret ES politiku attiecībā uz Krieviju

© AP Photo / Yorgos Karahalis Флаг Евросоюза
Флаг Евросоюза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociologi aptaujāja vadošo Eiropas valstu iedzīvotājus. Izrādījās, ka grieķi visaktīvāk prasa tuvināšanos ar Maskavu, bet visstingrāko pozīciju attiecībā pret Krieviju ieņem zviedri.

RĪGA, 14. jūnijs —Sputnik. Lielākā daļa desmit vadošo Eiropas valstu iedzīvotāju iebilst pret ES politiku attiecībā pret Krieviju. Šādu secinājumu izdarījuši amerikāņu sociologi no pētījumu centra Pew Reasearch Center, vēsta RIA Novosti.

Заместитель председателя Государственной Думы РФ Сергей Железняк - Sputnik Latvija
Deputāts uzskata par bezjēdzīgiem mēģinājumus atainot Krieviju kā agresoru

Iedzīvotāju aptauja tika veikta desmit Eiropas valstīs: Lielbritānijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Polijā, Ungārijā, Nīderlandē, Grieķijā, Francijā un Zviedrijā. Šīs valstis kopā nodrošina 82% no Eiropas Savienības IKP. Tajās dzīvo 80% ES iedzīvotāju. No 4. aprīļa līdz 12. maijam tika aptaujāti aptuveni 11,5 tūkstoši cilvēku.

Sociologi norāda, ka šo valstu iedzīvotāji ir neapmierināti ar ES politiku jautājumā par tirdzniecību ar citām valstīm. Tas attiecas ne tikai uz attiecībām ar Maskavu, bet arī uz migrācijas krīzi un ekonomikas problēmām.

Grieķijā 89% aptaujāto uzskata, ka ir jāatbalsta spēcīgas ekonomiskās saites ar Krieviju nevis jāuztur stingra ārpolitika. Ungārijā, Vācijā un Itālijā šie rādītāji ir pieticīgāki — no 54% Itālijā līdz 67% Ungārijā. Turklāt lielākā daļa zviedru (71%) uzstājas par stingru politiku attiecībā pret Krieviju. 

Vidēji dati rāda, ka eiropieši lielākoties izsakās par sadarbību ar Krieviju (par — 48%, pret — 43%).

Председатель Совета Федерации РФ Валентина Матвиенко - Sputnik Latvija
Rietumi ar "pilnām mutēm" strebj sankciju sekas

Turklāt sociologi noskaidrojuši, kas, pēc eiropiešu domām, visvairāk apdraud viņu drošību. No astoņiem iespējamajiem variantiem respondenti norādīja uz teroristu grupējumu "Islāma valsts".

Visvairāk no "Islāma valsts" baidās Spānijā (93% aptaujāto) un Francijā (91%). Līdzīgas bažas kopumā pauda astoņu valstu iedzīvotāji no desmit aptaujā iesaistītajām valstīm. Par otru ietekmīgāko draudu eiropieši uzskata klimatiskās izmaiņas. Starp draudiem tika minēti arī ekonomikas nestabilitāte un kiberuzbrukumi.

Attiecībā uz bēgļiem no Sīrijas un Irākas Eiropas valstu iedzīvotāju viedokļi ievērojami atšķiras. Par ļoti nopietnu problēmu to uzskata Polijas, Ungārijas, Grieķijas un Itālijas iedzīvotāji.

Ziņu lente
0