Francija gatavojas Euro -2016

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasПодготовка к чемпионату Европы по футболу в Париже
Подготовка к чемпионату Европы по футболу в Париже - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien sākas Eiropas futbola čempionāts. Francija, kas šogad to organizē, raizējas, vai spēs pasargāt futbolistus un skatītājus no iespējamiem teroristu uzbrukumiem.

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. 10. jūnijā Francijā sāksies Euro —2016, ko apmeklēs aptuveni 2,5 miljoni skatītāju, Francijas varas iestādes atklāti atzīst, ka nevar garantēt viņu drošību, raksta The New York Times.

Президент Франции Франсуа Олланд - Sputnik Latvija
Olands: teroraktu iespēja Euro-2016 laikā saglabājas

ASV un Lielbritānijas valdības brīdināja savus pilsoņus, ka EURO —2016 laikā pastāv lielā teroristu uzbrukumu varbūtība. Francijas varas iestādes apzinās draudus, un dara visu iespējamo, lai aizsargātu līdzjutējus, bet zina, ka nevar paredzēt visu. Bernārs Kaznevs, Francijas iekšlietu ministrs, atklāti paziņoja, ka 0% piesardzības nozīmē 100% riska, tomēr 100% piesardzības pavisam nenozīmē nulles risku.

Ņemot to vērā, valdība noraidīja policijas lūgumu slēgt Parīzes fanu zonas dažos mačos: Eiropas čempionāts nav atcelts, tad nav jēgas bojāt prieku līdzjutējiem. Lai gan, protams, visi atceras par to, ka viens no teroristu uzbrukumu mērķiem 13. novembrī bija Stade de France stadions, kur draudzības maču starp Francijas un Vācijas izlasēm skatījās Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas un Francijas Ārlietu ministriju vadītāji.

Tomēr pēc Francijas varas iestāžu un ārvalstu speciālistu viedokļa, lielākais risks pastāv atvērtās fanu zonās pie ekrāniem ar maču tiešraidi, nevis stadionos. Marsa laukumā pie Eifeļa torņa Parīzē var sapulcēties 90 tūkstoši līdzjutēju, Prado pludmalēs Marseļā – aptuveni 80 tūkstoši, Lionas laukuma Bellecour ietilpība ir 20 tūkstoši cilvēku. Parīzē, Marseļā, Bordo un Sendenī spēļu translācijas notiks atklātās vietās katru dienu.

Усиление мер безопасности в Брюсселе - Sputnik Latvija
Eksperts: pēc teroraktiem ES var saplosīt iekšējās pretrunas

Francija gatavojas iespējamiem uzbrukumiem. Drošības dienesti veikuši gandrīz trīsdesmit mācības visā valstī, tagad tie spēj neitralizēt bumbas, aizsargāties no ķīmiskā ieroča un pat dronu uzbrukumiem. Parīzes policija saņems papildspēkus, čempionāta apsardzei pievienosies 13 000 privāto apsargu.

Runa ir ne tikai par EURO-2016, bet arī par valsts reputāciju. Francija nebija organizējusi Olimpiskās spēles kopš 1924. gada, un tagad pretendē uz Olimpiādi —2024. Šāgada čempionāts – tas ir savdabīgs eksāmens, ja viss ritēs gludi, tad Starptautiskā Olimpiskā komiteja izskatīs franču pieteikumu labvēlīgāk. Tomēr arī parasto līdzjutēju viedoklis ir arī svarīgs. 9% Francijas IKP veido ienākumi no tūrisma, bet pēc novembra slaktiņiem šis reģions stipri cietis. Francijai jāatgriež tūristi, un EURO —2016 var ar to palīdzēt.

Ziņu lente
0