Neprātīga pieeja vārda brīvībai

© Sputnik / Сергей Аверин / Pāriet pie mediju bankasГраффити, символизирующее погибших детей за время конфликта на Донбассе, на стене разрушенного аэропорта Донецка
Граффити, символизирующее погибших детей за время конфликта на Донбассе, на стене разрушенного аэропорта Донецка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas vēstnieks Igaunijā Viktors Križaņivskis vērsās pie Igaunijas valdības ar lūgumu nepieļaut itāļu režisores Sāras Redžinellas uzņemtās filmas "Donbasa laiki" demonstrāciju Igaunijas teritorijā. Sputnik lūdza žurnālisti Margaritu Korņiševu komentēt vēstnieka rīcību.

RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. Igaunijas kultūras ministram Indrekam Sāram un Ārlietu ministrijai adresētajā vēstulē Ukrainas vēstnieks informēja, ka itāļu žurnāliste Sāra Redžinella nelegāli apmeklējusi Ukrainas austrumu rajonos, ko īslaicīgi kontrolē Krievijas armija un prokrieviski noskaņotie separātisti, 31. maijā ziņoja portāls rus.err.ee.

Ситуация в Донбассе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Krievu žurnālisti nokļuvuši apšaudē Donbasā

Savukārt pati doktore Redžinella paskaidroja RIA Novosti, ka savulaik viņa legāli ieradusies Donbasā caur Rostovu ar mērķi uzņemt neatkarīgo filmu. Jāpiebilst, ka pamatā viņa ir ārste psihoterapeite.

"Mana filma ir brīvi pieejama Youtube, un to var noskatīties ikviens interesents. Es nevēlos nevienu ne par ko pārliecināt, taču es uzskatu, ka demokrātiskā valstī jābūt pieejamiem visiem viedokļiem," – uzsvēra Redžinella.

Savu viedokli Sputnik paskaidroja arī pazīstamā žurnāliste Margarita Korņiševa: "Ja padomāsim, atcerēsimies, ka 2014. gada martā, strādājot portālā Delfi, es intervēju Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Igaunijā Viktoru Križaņivski. Tolaik viņš pavēstīja, ka Ukrainā "nav neviena banderieša", un kadri, ko redzam televīzijā no Kijevas un Ļvovas apgabala ir "meli, to visu rada Krievija. Tikai Krievija kaut ko tādu demonstrē saviem iedzīvotājiem, lai attaisnotu agresiju."

Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Normandijas četrinieka" naksnīgā saruna: uzmanības centrā – Donbasa

Tagad Križaņivskis acīmredzot līdzīgi ir uztvēris arī itāļu autora dokumentālo filmu: sak, Donbasā nav nekādu kara šausmu, kadri, kuros redzamas ciešanas un gruveši, ir meli.

Jā, filmā "Donbasa laiki" uzstājas itāļi, kuri pauž Ukrainas varas iestāžu viedoklim pretējas domas par notikumiem Ukrainā, taču vai kāds cilvēks demokrātiskajā Eiropā varētu teikt, ka viņiem uz to nav tiesību?

Diemžēl diplomāts izmanto to pašu mežonīgo pieeju vārda tiesībām un brīvībai, ko uz katra soļa demonstrē Ukrainas valdība. Ja nu vēl Ukrainas vēstniecības Igaunijā reakcija izskanētu pēc filmas demonstrācijas. Nē. Te ir kaut kāda "profilakse".

Ситуация в Донбассе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Krievu žurnālisti nokļuvuši apšaudē Donbasā

Frāze, ko vēstnieks izteica sarunā ar mūsu korespondentu, ir neciešama: "Mēs gribētu, lai Igaunijā translētajos kanālos šī pret Ukrainu vērstā filma netiktu rādīta." Igaunijas Kultūras ministrijas un Ārlietu ministrijas vietā, kam savu sūtījumu adresēja Ukrainas diplomātiskās misijas vadītājs, es pajautāju: vēstnieka kungs, vai nav par daudz gribēts? Jūs neatrodaties Kijevā!

Taču burvju vārdam "Ukraina" ir liela nozīme, un Igaunijas varas iestādes, neskatoties uz to, ka civilizētajā Eiropā nav pieņemta iejaukšanās un brīdinājumi ukraiņu stilā, patiešām nepieļaus filmas demonstrāciju, ko lūdz Križaņivskis.

Отвод вооружений калибром менее 100 мм начался в ЛНР - Sputnik Latvija
Policija aizturējusi karadarbības Donbasā dalībnieku no Latvijas

Viņš varēja arī nepūlēties. Patiesība ir tāda, ka "Donbasa laiki" tik un tā diezin vai nokļūtu mūsu televīzijas kanālos. Viņiem ir labi zināms, kāda Ukrainas notikumu interpretācija Igaunijā ir pasludināta par "vienīgo patieso", un šī interpretācija, protams, atšķiras no Sāras Redžinellas lentā redzamās. Kāpēc gan vajadzētu kaitināt?"

Sāras Redžinellas filmā ir atainota notikumu gaita Ukrainā – kopš valsts apvērsuma 2014. gada februārī līdz konfliktam Donbasā. Tajā iekļauti arī konflikta zonu apmeklējušo itāļu žurnālistu un vietējo iedzīvotāju komentāri. Filma tika publicēta Youtube 2016. gada 12. janvārī. To noskatījušies gandrīz 155 tūkstoši cilvēki.

2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas Tautas Republikām, kas pasludināja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. Jaunākie ANO saņemtie dati liecina, ka šajā konfliktā dzīvības zaudējuši vairāk nekā deviņi tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0