Krimināllieta par piedalīšanos bruņotā konfliktā Donbasā tika nodota prokuratūrai

© Sputnik / Valery Melnikov / Pāriet pie mediju bankasОполченцы ЛНР
Ополченцы ЛНР - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drošības policija nodevusi prokuratūrai kriminālprocesa materiālus Latvijas iedzīvotāja kriminālvajāšanas sākšanai saistībā to, ka viņš esot piedalījis bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos. Viņam draud desmit gadu ilgs cietumsods.

RĪGA, 1. jūnijs – Sputnik. Prokuratūrai tika nodoti kriminālprocesa materiāli kriminālvajāšanas sākšanai pret Latvijas iedzīvotāju, saistībā ar nelikumīgu piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstīs, raksta Mixnews.lv.

Отвод вооружений калибром менее 100 мм начался в ЛНР - Sputnik Latvija
Policija aizturējusi karadarbības Donbasā dalībnieku no Latvijas

1990. gadā dzimis Daugavpils iedzīvotājs, kura vārds netiek publiskots, 2015. gada 25. janvārī tika aizturēts par to, ka viņš karoja Ukrainas austrumos kaujinieku grupējumā 2014. gadā. Šis ir pirmais gadījums Latvijā, kad persona tiek aizturēta par nelikumīgu piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstīs.

Pērnā gada februārī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā par kriminālatbildību par prettiesisku piedalīšanos bruņotos konfliktos ārvalstīs, to finansēšanu un citu personu vervēšanu, apmācību un nosūtīšanu dalībai šādos konfliktos. Sods par piedalīšanos bruņotos konfliktos ārvalstīs paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem.

Jānis Dombrava — Saeimas deputāts no nacionālistiskās partijas "Visu Latvijai!" nesen sarunā ar prankeriem stāstīja par cilvēku, kurš karo Ukrainā "Labā sektora" pusē, taču vēlāk intervijā atteicās pat apstiprināt, ka runa ir par Latvijas iedzīvotāju.

Luganskas jaunie pilsoņi demonstrē pases - Sputnik Latvija
Latvijas pilsonis saņēmis Luganskas Tautas Republikas pasi

Latvijas karadarbību dalībnieki, kas karo kaujinieku pusē neievēro šādus piesardzības pasākumus: tā Latvijas iedzīvotāja Grigorija Kosņikovska Facebook lapā nesen parādījusies viņa fotogrāfija ar LTR pasi rokās.

Ukrainas varas iestādes 2014. gadā sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas Tautas Republikām, kuras deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī.

Jaunākie ANO rīcībā esošie dati liecina, ka šajā konfliktā dzīvības zaudējuši vairāk nekā 9 tūkstoši cilvēku. Situācijas noregulēšanas iespējas Donbasā tiek apspriestas, tostarp arī Minskas grupas sēdēs. 2014. gada septembrī Minskas grupa pieņēma trīs dokumentus, kas reglamentē pasākumus spriedzes mazināšanai, taču arī pēc vienošanās par pamieru konflikta pušu starpā norit apšaudes.

Ziņu lente
0