Ierēdņi Krievijā turpmāk lietos vietējos sakaru līdzekļus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valsts ierēdņiem, iespējams, tiks aizliegta dienesta e-pasta ziņojumu sūtīšana ar ārvalstu mobilo aplikāciju starpniecību.

RĪGA, 30. maijs — Sputnik. Krievijas ierēdņiem dienesta nolūkiem atstās tikai Krievijā izstrādātās saziņu programmas, bet ārvalstu izstrādātāju lietojumprogrammas tiks aizliegtas.

Kā ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz laikrakstu "Komersants", ierobežojumi varētu skart e-pastu Gmail un populārās saziņas programmas WhatsApp, Skype, Viber un Telegram. Šo priekšlikumu sagatavojusi un nosūtījusi Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam Krievijas ekonomikas attīstības ministrija (EAM).

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Nils Ušakovs Briselē runāja par vārda brīvību Latvijā

Pēc izdevuma datiem, saziņas programmas var zaudēt auditoriju, kas pārsniedz 2,5 miljonus cilvēku.

EAM pārstāve Jeļena Laškina apstiprināja laikrakstam, ka dienesta nolūkiem paredzēts izmantot tikai Krievijā izstrādātās saziņu programmas, šī pozīcija jau ir saskaņota ar attiecīgajām ministrijām.

Ziņojumā Putinam tika iekļauti priekšlikumi paplašināt aizliegumu klāstu valsts institūcijām paredzētas ārzemju programmatūras iegādei. Šis aizliegums ir spēkā kopš 2016. gada 1. janvāra. Ministrijas rosina attiecināt aizliegumu ne tikai uz tiešo programmatūras iegādi, bet arī uz informācijas sistēmu izveides un apkalpes pakalpojumiem un programmatūras nomu. Šos pasākumus plānots ieviest ne tikai valsts institūcijās, bet arī kompānijās ar valsts dalību un valsts monopola uzņēmumos.

Jekaterina Kasjanova - Sputnik Latvija
Attālinātais remonts, jeb Šuves labi

Līdzīgus ierobežojumus tiek piedāvāts ieviest arī iekārtu iegādei: valdība vēlas aizliegt valsts organizācijām un institūcijām iegādāties ārvalstu skaitļošanas tehniku, serverus un telekomunikāciju iekārtas gadījumā, ja pastāv vietējie analogi. Lai motivētu ierēdņus nepārkāpt aizliegumus, ministrijas piedāvā ievest administratīvos sodus par ārvalstu programmatūras un iekārtu iegādi.

Uzmanību šīm jautājumam pievērsa 2015. gadā KF Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs. Turklāt pērnā gada beigās deputāts Vadims Solovjovs (KPRF) iesniedza izskatīšanai likumprojektu, kurā tika piedāvāts aizliegt Valsts domes deputātiem un ministriem izmantot WhatsApp, Google, Yahoo!, tomēr martā likumprojekts tika noraidīts.

Ziņu lente
0