Aptauja: zviedri ir pesimistiski noskaņoti par Eiropas Savienības nākotni

© AFP 2023 / GERARD CERLESES valstu karogi. Foto no arhīva
ES valstu karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā puse aptaujas dalībnieku uzskata, ka attīstība Eiropas Savienībā notiek nepareizā virzienā, raksta zviedru laikraksts.

RĪGA, 28. maijs — Sputnik. Zviedri ir pesimistiski noskaņoti Eiropas Savienības nākotnes jautājumā: trīs ceturtdaļas aptaujāto uzskata, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES negatīvi ietekmēs savienības nākotni, raksta zviedru laikraksts Dagens nyheter, atsaucoties uz sabiedrības viedokļa izpētes institūta Ipsos pētījumu, kas tika sagatavots pēc laikraksta pasūtījuma.

Lielbritānijas un Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Aptauja: Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no ES varētu provocēt citas valstis

"Informācija par to, ko tieši nozīmē britu izstāšanās, ir ļoti ierobežota, taču es domāju, ka aptaujas rezultāti atspoguļo attieksmi – iespējams, tā varētu negatīvi ietekmēt ES nākotni," — izdevumam pastāstīja Ipsos analītiķis Dāvids Alins, komentējot pētījuma rezultātus.

Aptauja apliecināja, ka aptuveni puse zviedru (56%) uzskata: Lielbritānijas izstāšanās no ES negatīvi ietekmēs arī Zviedriju, turpina izdevums.

Par Lielbritānijas iespēju izstāties no ES pesimististki noskaņoti ir arī citu valstu iedzīvotāji. Ipsos sociologi organizēja aptaujas par šo tēmu deviņās ES dalībvalstīs, un rezultāti maz atšķiras no Zviedrijā gūtajiem rādītājiem.

"Pētījums rāda, ka puse (respondentu) uzskata, ka Brexit var novest pie sava veida domino efekta, un citas ES valstis sekos Lielbritānijas piemēram," — skaidro zviedru analītiķis.

Vairāk nekā puse aptaujāto Zviedrijā (51%) uzskata, ka kopējais ES attīstības virziens ir nepareizs.

"Šis jautājums tiek uzdots regulāri ilgākā laika posmā daudzās ES valstīs. Tendence ir tāda, ka arvien vairāk cilvēku uzskata, ka ES virzās nepareizā virzienā," — teica Dāvids Alins.

Par šī noskaņojuma iemesliem viņš uzskata neapmierinātību ar migrācijas krīzes risinājumu un birokrātu lomas palielināšanos Briselē.

Vienlaikus zviedri uzskata, ka ES pastāvēs. Vairāk nekā puse (62%) respondentu uzskata, ka savienība pastāvēs arī pēc desmit gadiem, taču mainīs savu formu. Tikai 19% aptaujāto uzskata, ka arī pēc desmit gadiem ES saglabāsies savā pašreizējā izskatā.

Telefona aptauja Zviedrijā, kurā piedalījās vairāk nekā 1,2 tūkstoši cilvēku vecumā no 18 gadiem, tika veikta no 14. līdz 25. aprīlim.

Ziņu lente
0