Politika

Dienvidosetijā notiks referendums par iekļaušanos Krievijas sastāvā

© Sputnik / Ада БагианDienvidosetijas ģerbonis un karogs
Dienvidosetijas ģerbonis un karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dienvidosetijas Republikas augstākās amatpersonas pieņēmušas lēmumu organizēt tautas referendumu par valsts iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā.

RĪGA, 27. maijs – Sputnik. Referendums par Dienvidosetijas iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā notiks 2017. gadā. Šo lēmumu vakar parakstīja valsts prezidents Leonīds Tibilovs un parlamenta spīkeris Anatolijs Bibilovs, informē RIA Novosti.

Dokuments tika pieņemts republikas prezidenta politiskās padomes sēdē.

"Ņemot vērā Dienvidosetijas tautas ilgtermiņa intereses un cenšoties nodrošināt sabiedriski politiskās situācijas stabilitāti Dienvidosetijas Republikā, publicējam kopīgu ziņojumu par Dienvidosetijas Republikas prezidenta politiskās padomes 2016. gada 26. maijā pieņemtā lēmuma atbalstu, kas norāda uz nepieciešamību organizēt referendumu jautājumā par Dienvidosetijas Republikas iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā 2017. gadā," – teikts dokumentā.

Празднование годовщины Крымской весны в Крыму - Sputnik Latvija
Krimas pavasaris: pēc diviem gadiem

Republikas augstākās amatpersonas precizēja, ka balsošana notiks pēc republikas prezidenta vēlēšanām.

Referenduma apspriešanai sasauktās politiskās padomes darbā piedalījās Dienvidosetijas valsts pārvaldes iestāžu, politisko partiju un sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

Dienvidosetijas prezidents jau iepriekš norādīja, ka referenduma organizācijai  nepieciešami grozījumi republikas konstitūcijā.

Viņš uzsvēra, ka grozījumi piešķirs prezidentam "tiesības vērsties pie Krievijas prezidenta ar ierosinājumu izveidot kopīgu apvienoto orgānu, kam mēs nodosim savas pilnvaras."

"Tādējādi mēs atbrīvosim Krieviju no politiskā riska, kāds varētu rasties tiešas iekļaušanās gadījumā," – atzīmēja Leonīds Tibilovs.

Ideja par referenduma organizāciju Dienvidosetijā jautājumā par republikas iekļaušanos Krievijas sastāvā tika negatīvi uztverta ASV.

"Mēs atbalstām Gruzijas teritoriālo vienotību un suverenitāti, ieskaitot arī Dienvidosetiju. Tādējādi mēs neatzīstam nekādus Dienvidosetijas centienus kļūt suverēnai," – paziņoja ASV Valsts departamenta oficiālais pārstāvis Marks Toners.

Savukārt Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs komentēja Vašingtonas negatīvo reakciju jautājumā par referendumu Dienvidosetijā par pievienošanos Krievijai.

"ASV neatbalsta ideju par referendumu Dienvidosetijā jautājumā par pievienošanos Krievijai. Šis ir gadījums, kad ASV viedoklim nav nekādas nozīmes," – viņš norādīja savā profilā sociālajā tīklā Twitter.

Dienvidosetija pasludināja neatkarību 2008. gada augustā pēc Gruzijas bruņotās agresijas. 2008. gada 26. augustā Krievija atzina kādreizējā autonomā apgabala suverenitāti. Krievijas valdība uzsvēra, ka šis lēmums pilnībā atspoguļo pašreizējo situāciju un tā pārvērtēšana nav pieļaujama.

Ziņu lente
0