Video

Dņepropetrovskas nosaukumam atņemti "liekie" burti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar likumu par "dekomunizāciju" , Dņepropetrovskas pilsēta Ukrainā ir pārvērtusies par Dņepru. Video ierakstā darbinieki demontē "liekos" burtus no stēlas, kas uzstādīta pie pilsētas robežas.

Televīzijas kanāls "112. Ukraina" informēja, ka Dņepropetrovskas valdība stēlas demontāžu uzsākusi jau pirmdien, negaidot, kad spēkā stāsies lēmums par pilsētas pārdēvēšanu, lai nepieļautu monumenta sagraušanu vandāļu rokām.

"Iedzīvotāji brauca garām un ziņoja, ka uzrakstu "Dņepropetrovska" cenšas salauzt. Tāpēc arī atbraucām," – paskaidroja kāds pilsētas policijas darbinieks.

Ukrainas telekanāls paskaidroja, ka municipālās varas iestādes ir apsolījušas noņemt tikai daļu burtu un saglabāt pašu stēlu.

Lēmumu par Dņepropetrovskas pārdēvēšanu par Dņepru Ukrainas Augstākā Rada pieņēma 19. maijā.

Neatkarības laukums Kijevā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ukrainas parlaments pārdēvē apdzīvotās vietas Donbasā

Deputāti ar 247 balsīm atbalstīja atbilstošo likumprojektu, kas tika izstrādāts "dekomunizācijas" likuma ietvaros. Vēlāk "Opozīcijas bloka" frakcija reģistrēja lēmumu par balsošanas rezultātu atcelšanu, savukārt apgabala centra mērs Boriss Filatovs vērsās pie parlamenta priekšsēdētāja Andreja Parubija ar lūgumu neparakstīt lēmumu par nosaukuma maiņu.

Sākotnēji Dņepropetrovska bija nosaukta par Jekaterinoslavu – par godu imperatorei Jekaterinai II. Pāvela I valdīšanas laikā pilsēta tika nosaukta par Novorossijsku, savukārt 1926. gadā boļševiki tai piešķīra Dņepropetrovskas nosaukumu.

2015. gada maijā Ukrainā stājās spēkā Augtākās Radas pieņemtais likums "par komunistiskā un nacistiskā režīma nosodīšanu", kas aizliedz padomju simbolikas propagandu. Cita starpā likums paredz pilsētu un ielu pārdēvēšanu, kas nosauktas par godu padomju valsts darbiniekiem.

Ziņu lente
0