Politika

Ukrainas parlaments pārdēvē apdzīvotās vietas Donbasā

© Sputnik / Алексей Фурман / Pāriet pie mediju bankasNeatkarības laukums Kijevā. Foto no arhīva
Neatkarības laukums Kijevā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainā pieņemtais dekomunizācijas likums nosaka nepieciešamību mainīt apdzīvoto vietu un ielu nosaukumus, kas saistīti ar padomju valsts darbiniekiem.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Ceturtdien, 12. maijā Ukrainas parlaments pieņema lēmumu pārdēvēt trīs rajonus un 107 apdzīvotās vietas Donbasā atbilstoši likumam par dekomunizāciju. Lēmumu atbalstīja 245 deputāti.

Празднование годовщины Крымской весны в Крыму - Sputnik Latvija
Krimas pavasaris: pēc diviem gadiem

Agrāk televīzijas kanāls "112 Ukraina" informēja par to, ka Ukrainas Rada ar balsu vairākumu pieņēmusi likumu par 75 apdzīvoto vietu pārdēvēšanu Krimā – tām piešķirti Krimas tatāru nosaukumi. Piemēram, Kirova rajons pārdēvēts par Islamterecku, Krasnoperekopskas pilsēta – par Jani Kapu, bet Uļjanovskas ciems Belogorskas rajonā ieguvis Sultansaraja nosaukumu. Plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka šim lēmumam jāstājas spēkā brīdī, kad Krima atgriezīsies Ukrainas jurisdikcijā.

Krievijas Valsts domes NVS lietu, Eirāzijas integrācijas un sakaru ar tautiešiem komitejas priekšsēdētājs Leonīds Sluckis Ukrainas Radas lēmumu par apdzīvoto vietu pārdēvēšanu Donbasā vērtēja ar nožēlu.

"Radas lēmums pārdēvēt vairāk nekā 70 apdzīvotās vietas Donbasā ir tīra pašreklāma, taču ne īpaši gudra. Šis lēmums droši vien pieņemts, pielāgojot to LTR un DTR neatkarības pasludināšanas otrajai gadskārtai," – viņš uzsvēra.

Deputāts atzīmēja, ka Kijeva cenšas mainīt reālo situāciju, nevis pieliek visus spēkus, lai īstenotu Minskas vienošanās.

"Viņi var pārdēvēt šīs teritorijas, cik vien vēlas. Vienīgais rezultāts būs pašu Ukrainas deputātu marginalizācija. Tas, ka Rada izslēdz konstruktīvu pieeju sadarbībā ar Doņecku un Lugansku un nodarbojas tikai ar pašreklāmu, kas nebūt nav saistīta ar Minskas vienošanos īstenošanu un situācijas normalizāciju, izraisa tikai līdzcietību," – viņš secināja.

Atbildot uz Ukrainas valdības pasākumiem, Krimas Republikas iekšpolitikas un informācijas ministrs Dmitrijs Polonskis ierosināja pārdēvēt Kijevu par Marazmogradu, bet Ļvovu – par Bandersaraju. Viņa teikto publicēja  RIA Novosti, atsaucoties uz politiķa sniegto interviju.

"Tā kā no leģitimitātes viedokļa mana fantāzija un Ukrainas parlamenta lēmumi ir vienlīdz vērti, es pārdēvēju Kijevas pilsētu par Marazmogradu un, piemēram, Ļvovu – par Bandersaraju. Turklāt Ivanofrankovsku es pārdēvēju par Shronoburgu," – pavēstīja Polonskis.

2015. gada maijā Ukrainā stājās spēkā Radas pieņemtais likums "Par komunistiskā un nacistiskā režīma nosodīšanu", kas aizliedz padomju simbolikas propagandu. Saskaņā ar šo likumu tiek pārdēvētas par godu padomju valsts darbiniekiem nosauktās apdzīvotās vietas un ielas.
Saskaņā ar 2014. gada martā organizētā referenduma rezultātiem, Krima un Sevastopole pievienojās Krievijai. Absolūts

vēlētāju vairājums balsoja par pussalas iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā, taču Ukrainas valdība atteicās atzīt tautas balsošanas rezultātus.

Politiķi Maskavā ir vairākkārt uzsvēruši, ka Krimas iedzīvotāji ir pasludinājuši savu gribu saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtiem, un šis lēmums ir jāņem vērā.

Ziņu lente
0