Ušakovs skaidro, kam paredzēta maksas "Rīdzinieka karte"

© Sputnik / AlexTikhomirov"Rīdzinieka karte"
Rīdzinieka karte - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 1. jūlija ikviens varēs iegādāties "Rīdzinieka karti"

RĪGA, 25. maijs — Sputnik. Rīgas mērs Nils Ušakovs LTV raidījumā "Rīta panorāma" pavēstīja, ka piedāvājums iegādāties "Rīdzinieka karti" par 775 eiro galvenokārt paredzēts Rīgas reģiona pašvaldībām.
Vakar Rīgas domē tika pieņemts lēmums par to, ka no 1. jūlija "Rīdzinieka karti" varēs iegādāties ikviens interesents.

"Diezin vai karti nopirks individuālie klienti," – atzīmēja Ušakovs.

Viņš paskaidroja, ka "Rīdzinieka kartes" cena noteikta, rēķinoties ar pašvaldībām, kas vēlēsies palīdzēt saviem iedzīvotājiem, kuru darba vieta atrodas Rīgā.
Galvaspilsētas domes vadītājs piebilda, ka Rīga to var izdarīt savu iedzīvotāju labā.

"Paskatīsimies, vai to darīs arī citas pašvaldības," — piezīmēja Ušakovs.

Карта рижанина - Sputnik Latvija
Jaunas privilēģijas "Rīdzinieka kartei"

Vakar pieņemtie Rīgas pašvaldības noteikumu grozījumi ļaus no 1. jūlija saņemt "Rīdzinieka karti" ikvienai personai, kas apmaksājusi sabiedriskā transporta pašvaldības uzņēmumam
"Rīgas satiksme" kartes gada maksu 775 eiro apmērā (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli).

"Rīdzinieka karte" tika ieviesta 2014. gadā, un dāvā dažādas atlaides, tostarp arī sabiedriskā transporta lietošanai. Karti var saņemt cilvēks, kas deklarējis savu dzīves vietu Rīgā (izņemot personas, kas deklarējušas papildu adresi), no 7 gadu vecuma, kā arī personas, kam pieder nekustamais īpašums galvaspilsētā.

Rīdziniekiem nekas nemainās

Pašvaldības sēdē, kas bija veltīta "Rīdzinieka kartes" maksas ieviešanai, izvērsās aktīva diskusija, informēja aģentūra LETA.

Piemēram, Dainis Locis (VL-TB/LNNK) pavēstīja, ka viņa frakcija nepiedalīsies balsojumā par absurdu projektu, kas, pēc  viņa domām, apliecina Rīgas domes nekompetenci un patvaļību.

Карта рижанина - Sputnik Latvija
"Rīdzinieka kartes" īpašnieki saņems ievērojamas priekšrocības

Locis aicināja Rīgas iedzīvotājus neizmantot "Rīdzinieka kartes" priekšrocības un nodot tās Rīgas satiksmei, par to pieprasot 775 eiro.

Olafs Pulks ("Vienotība") paskaidroja, ka augstā maksa nepiesaistīs pilsētas transportam nevienu potenciālo pasažieri no automašīnu īpašnieku vidus, un transporta līdzekļu skaits Rīgas centrā kļūs vēl lielāks. Deputāts ierosināja noteikt "Rīdzinieka kartes" maksu 10 eiro apmērā, taču viņa ierosinājums tika noraidīts.

"Maksa 775 eiro apmērā tiek ieviesta, ņemot vērā Rīgas domes Finanšu departamenta aprēķinus," – atzīmēja Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks. No vienas personas saņemtie nodokļi sastāda 1550 eiro, viņš paskaidroja, un no šīs summas tiek atrēķināta puse.

"Maksas ieviešana par karti neko nemainīs rīdziniekiem," – sapulces dalībniekus nomierināja Ušakovs.

Viņš paskaidroja, ka pašvaldības pienākums ir rūpēties par cilvēkiem, kuri dzīvo tās teritorijā, un ar savu lēmumu Rīgas dome atbalsta tos, kas maksā nodokļus galvaspilsētā.

"Saviem iedzīvotājiem lai palīdz citas pašvaldības, bagātākas nekā mēs," — piezīmēja Rīgas mērs.

Ziņu lente
0