Baikāls var izzust tāpat kā Arāla jūra

© Sputnik / Vladimir Smirnov / Pāriet pie mediju bankasBaikāla ezers. Foto no arhīva
Baikāla ezers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dziļākais ezers pasaulē var izžūt – uz Selengas upes, kas ietek Baikālā, tiks celta HES.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Mongolijas ieplānotie hidroelektrostacijas būvdarbi uz Selengas upes, kas ieplūst Baikālā, apdraud ezera pastāvēšanu, informē  RIA Novosti, atsaucoties uz avīzes "Izvestija" publicēto informāciju.

"Trīs lielu hidroelektrostaciju būvniecība, ko ieplānojusi Mongolija uz Selengas upes, atstās neatgriezeniskas negatīvas sekas," – informē izdevums, atsaucoties uz avotiem Krievijas enerģētiskajās kompānijās un Ministru kabinetā.

Baikāla ezers - Sputnik Latvija
Foto
Baikāls – svētā Krievijas jūra

Ja netiks sperti nepieciešamie soļi, ezera liktenis var būt tikpat bēdīgs, kā izzudušāsi Arāla jūras dzīves noslēgums, teikts avīzē.

Atbildīgās iestādes Krievijā jau meklē šīs problēmas risinājumu.

Baikāls ir dziļākais ezers uz planētas, lielākais dabiskais dzeramā ūdens rezervuārs. Ūdenstilpnes maksimālais dziļums – 1642 metri.

Zinātnieki vērtē, ka Baikāls izveidojies pirms 25-35 miljoniem gadu. Arī tāpēc ezers ir unikāls, jo lielākā daļa ezeru, it īpaši ledāju izcelsmes ūdenstilpnes, vidēji pastāv 10-15 tūkstošus gadu. Pēc tam tās piepilda dūņas un ezeri pārvēršas par purviem.

Arāla jūra sāka izsīkt XX gs. 60. gados, ņemot vērā to, ka no Amudarjas un Sirdarjas upēm masveidā tika sūknēts ūdens lauku aplaistīšanai. 1989. gadā Arāls sadalījās divās izolētās ūdenstilpnēs – Ziemeļu (Mazā) un Dienvidu (Lielā) Arāla jūra. 2014. gadā Dienvidu Arāla jūras austrumu daļa izžuva pilnībā.

Ziņu lente
0