Latvijā aizliegtas ūdenspīpes un elektroniskās cigaretes

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasElektroniskā cigarete. Foto no arhīva
Elektroniskā cigarete. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad ūdenspīpes kafejnīcām nāksies vērt ciet durvis vai mainīt profilu.

RĪGA, 22. maijs – Sputnik. Piektdien Latvijā stājās spēkā liegums smēķēt ūdenspīpes un elektroniskās cigaretes sabiedriskās vietās.

В Российской Федерации вступает в силу новый Технический регламент на табачную продукцию - Sputnik Latvija
Deputāti piedāvā noslēpt cigaretes

Liegums skars arī tā saucamos "kaljana bārus". Veselības ministrija uzsver, ka specializētajām iestādēm nāksies slēgt durvis vai mainīt savas darbības profilu.

"Tas dos ieguldījumu sabiedrības veselībā, jo valda maldīgs priekšstats, ka ūdenspīpes ir mazāk kaitīgas. Es esmu dzirdējusi, ka vecāki, braucot no Turcijas, ved saviem bērniem ūdenspīpes un kopā tās arī smēķē, kas ir absolūti nepieļaujama situācija," – lēmumu komentēja Veselības ministrijas pārstāve Alise Krūmiņa.

Liegums attiecas arī uz elektronisko cigarešu smēķēšanu sabiedriskās vietās.

Pērnā gada nogalē amerikāņu pētniki pierādīja, ka elektronisko cigarešu dūmi nav nekaitīgi smēķētāja un apkārtējo cilvēku veselībai – tajās esošās vielas kļūst par plaušu un citu orgānu šūnu bojāejas iemeslu.

Zinātnieki paskaidroja, ka šūnu bojāeju izraida vielas, kas rodas cigaretē, izgarojot tajā esošajam šķīdumam, piemēram, formaldehīds un dažādas smaržvielas, piemēram, diacetils, kam piemīt kancerogēns efekts. Šo savienojumu uzkrāšanās noveda pie šūnu DNS bojājumiem un apoptozes – "pašiznīcināšanās programmas" ieslēgšanās.

Aprīlī Saeimas Sociālo un darba lietu komisija nosūtīja parlamentam izskatīšanai galīgajā lasījumā likumprojektu par tabakas apriti. No likuma izslēgtas vairākas normas – par liegumu atklāti tirgot cigaretes, smēķēt personīgajā automašīnā un liegumu smēķēt grūtniecēm.

Ziņu lente
0