Veselības ministrija gatavo obligātās apdrošināšanas modeļus

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasБольница
Больница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrs pastāstīja, ka ir gatavs iesniegt valdībai priekšlikumus par obligāto veselības apdrošināšanu. Ministrija piedāvās "jaukto variantu", kurā ņems vērā visus priekšlikumus.

RĪGA, 12. maijs – Sputnik. Jūlijā Veselības ministrija iesniegs valdībai priekšlikumus par obligāto veselības apdrošināšanu, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pastāstīja veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Viņš norādīja, ka pastāv vairāki apdrošināšanas sistēmas modeļi. Vienu no tiem savulaik izstrādājusi bijusī veselības ministre Ingrīda Circene: saskaņā ar viņas piedāvājumu, bezmaksas medicīniskos pakalpojumus saņems iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji un valsts apdrošinātās grupas. Vispārējās apdrošināšanas sistēma tiks finansēta no IIN.

Vēl vienu modeli izstrādāja Latvija Banka. Tas paredz, ka tiks iesaistītas privātās apdrošināšanas kompānijas un iedzīvotāji maksās apdrošināšanas maksu, bet par neaizsargātajām grupām parūpētos valsts.

Operācija klīnikā - Sputnik Latvija
Belēvičs atzīst krīzi veselības aprūpē

Belēvičs nepastāstīja, kas tieši ir izdomāts Veselības ministrijā, taču uzsvēra, ka tas būs "jauktais modelis". Pēc viņa domām, budžetā nepietiks naudas, lai ieviestu vispārējo apdrošināšanas sistēmu, tāpēc daļēji tiks ieviesti jauni nodokļi, tomēr valsts par budžeta naudu apdrošinās sociāli neaizsargātas grupas.

Galveno lomu veselības apdrošināšanā vajadzētu piešķirt valstij, taču tiks iesaistīti arī privātie apdrošinātāji. Tie varētu sniegt pakalpojumus, kas pārsniegtu valsts obligāto apdrošināšanas apjomu līmeni.

Iepriekš Belēvičs apgalvoja, ka līdz tam, kad Latvija pāries uz obligātās apdrošināšanas sistēmu, būs jāievieš e-veselības sistēma, kas, spriežot pēc Saeimas deputāta Vitālija Orlova ("Saskaņa") teiktā, ir izgāzusies: visi četri izstrādātāji ir uzrakstījuši savus elementus atsevišķā platformā, kas savā starpā ir nesavienojamas.

Māra Kučinska valdības deklarācija paredz obligātās veselības apdrošināšanas modeļa izstrādi, norādot obligāto iemaksu avotu un likmju lielumu. Bijusī premjerministre Laimdota Straujuma ("Vienotība") iepriekš paziņoja, ka obligātā veselības apdrošināšana ir jāievieš no 2017. gada.

 

Ziņu lente
0