Deputāti vēlas noteikt olšūnu donoru loku

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrija ierosināja Saeimas deputātiem ierobežot olšūnu donoru loku un liegt kļūt par donorēm sievietēm, kas nav dzemdējušas. Deputāti piekrīt, bet sieviešu viedoklis, kā vienmēr, nevienu neinteresē.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Deputāti un ārsti apsprieda iespēju aizliegt nedzemdējušam sievietēm kļūt par olšūnu donorēm. Diskusija notika Latvijas radio 4 raidījumā "Doma laukums".

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Konservatīvā revolūcija Polijā apdraud visu Eiropu

Latvijas deputātu aizkustinošās rūpes par sieviešu reproduktīvo veselību patiešām ir bezgalīgas. Vispirms Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks ierosināja aizliegt grūtniecēm smēķēt, tagad tautas kalpi saskaņā ar Veselības ministrijas ieteikumiem vēlas aizliegt nedzemdējušām sievietēm kļūt par olšūnu donorēm.

Latvija varētu kļūt par pirmo valsti ES, kurā stājies spēkā tamlīdzīgs aizliegums – citās valstīs valda uzskats, ka ikviena sieviete spēj pati novērtēt risku, turklāt ikvienai sievietei ir tiesības rīkoties ar savu ķermeni pēc pašas gribas. Tiesībsarga pārstāve Kristīne Pakārkle norādīja, ka gadījumā, ka aizliegums patiešām stāsies spēkā, tas draud ar nopietnām prasībām Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Valda pieņēmums, kas liecina: olšūnu ziedošana nedzemdējušām sievietēm palielina vēža risku. Tas ir pieņēmums, jo Ginekologu asociācijas pārstāve Anna Miskova nevarēja norādīt nevienu pētījumu, kas to apstiprinātu. Taču arī šis fakts neliedza ginekologiem atbalstīt aizliegumu.

Speciālisti neauglības ārstēšanas jomā brīdina: ja aizliegums stāsies spēkā, donoru skaits daudzkārt samazināsies, un lielākā daļa sieviešu, kas var ieņemt bērnu tikai ar donora olšūnu palīdzību, šādu iespēju zaudēs. Lieta tāda, ka Latvijā sievietes pirmo reizi kļūst par mātēm vidēji 29 gadu vecumā, un drīz vien, iespējams, šis vecums pieaugs līdz 32 gadiem. Pie tam olšūnu ziedošana ir atļauta tikai līdz 35 gadu vecumam, savukārt labākās dzimumšūnas spēj ziedot aptuveni 25 gadus vecas sievietes.

Pastāv arī cita izeja: lielākā daļa sieviešu, it īpaši jaunietes, kas vēl nav kļuvušas par mātēm, olšūnas ziedo naudas dēļ. Pašlaik viņas saņem kompensāciju 700-1000 eiro apmērā, Latvijā tā ir itin laba nauda. Citās pasaules valstīs tās ir tīrās kapeikas, un Latvija varētu kļūt par dzimumšūnu banku bagātākām valstīm. Ja ar likumu noteikt mazāku kompensācija, no šāda riska būtu iespējams izvairīties. Tomēr deputāti nolēma izskatīt olšūnu ziedošanas aizliegumu.

Ko tur lai saka? Paldies, ka neaizliedzat abortus kā Polijā.

Ziņu lente
0