Dzejoļi par Erdoganu nav godā – Vācijā ierosināta vēl viena krimināllieta

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDПрезидент Турции Тайип Эрдоган
Президент Турции Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu teleprogrammas vadītājam un politiķi draud brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem – viņš citējis dzejoļus, kuros aizvainojošā kārtā pieminēts Turcijas prezidents.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Vācijas Pirātu partijas vadītājam Berlīnē Bruno Krammam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem par to, ka Turcijas vēstniecības priekšā publiski citējis Jana Bemermana dzejoļus, kuros apvainots Turcijas prezidents Tajjips Erdogans, ziņoja televīzijas kanāls N-tv.

Эрдоган рассказал, кто устроил взрыв в центре Стамбула - Sputnik Latvija
New York Times konstatēja Erdogana humora izjūtas trūkumu

Piektdien, 22. aprīlī partija organizēja demonstrāciju Turcijas vēstniecības priekšā. Akcijā, kuras mērķis bija vārda un preses brīvības aizstāvība, piedalījās aptuveni 20 cilvēki. Policija divas reizes lūdza Krammu necitēt dzejoli un norādīja uz Berlīnes administratīvās  tiesas lēmumu, kas pauda, ka aizvainojošas kritikas izpausmes Turcijas vēstniecības priekšā ir aizliegtas. Kramms nereaģēja uz policistu vārdiem, tāpēc tiesībsargi politiķi aizturēja.

Pret Krammu ierosināta krimināllieta par VFR Kriminālkodeksa 103. paragrāfa pārkāpumu, kas paredz sodu par ārvalstu orgānu un pārstāvju apvainošanu.

Šis pārkāpums paredz naudas sodu vai brīvības atņemšanu uz laiku līdz 3 gadiem. Tāda pati krimināllieta tika ierosināta pret Bemermanu.

Marta beigās vācu telekanāla ZDF teleprogrammas vadītājs Jans Bemermans satīriskās pārraides Neo Magazin Royalе laikā vācu telekanālā ZDF nolasīja Tajjipam Erdoganam adresētu dzejoli. Tajā Turcijas prezidents raksturots kā netradicionālas seksuālās orientācijas cilvēks, skan apsūdzības noziegumos pret mazākumtautībām un opozīciju. Sacerējuma ievadā Bemermans pavēstīja, ka tas ir "neslavas celšanas paraugs".

Turcijas valdība nosūtīja notu, pieprasot uzsākt kriminālizmeklēšanu. Pats Turcijas prezidents 11. aprīlī vērsās ar iesniegumu Maincas pilsētas prokuratūrā.

Ne mirkļa miera

Martā Turcijas valsts vadītājs izsauca pie sevis Vācijas vēstnesi Mārtinu Erdmanu pēc satīriska videoklipa publikācijas internetā, kas kritizēja Erdoganu. Extra3 komēdijas šovā izteica Turcijas prezidentam pārmetumus par to, ka viņš apspiež vārda brīvību un vajā kurdus.

Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija
Turcijas prezidents iekritis telefona huligānu lamatās

Vācijas varas iestāžu pārstāvji atteicās apstiprināt informāciju par to, ka no viņiem pieprasīts izņemt no tīkla aizvainojošo video. Saskaņā ar valsts Ārlietu ministrijas pārstāvja vārdiem, Turcijas pusei sniegta informācija par to, ka politiskā satīra Vācijā ir aizsargāta ar likumu, tāpēc valdība nesaskata ne iespējas, ne arī nepieciešamību pret to cīnīties.

Pirms mēneša Erdoganu telefona sarunā izjokoja prankeri no Krievijas. Saruna ritēja Ukrainas prezidenta Petro Porošenko un premjerministra Arsēnija Jaceņuka vārdā. Prankeri Vladimirs Kuzņecovs un Aleksejs Stoļarovs piedāvāja Erdoganam apvienoties pret Krieviju, ieviest privilēģijas ukraiņu ierēdņu tūrisma braucieniem uz Turciju, kā arī pārliecinājās par to, ka Erdogans neatvainosies Krievijas prezidenta Vladimira Putina priekša par notriekto lidmašīnu.

Erdogana administrācijas pārstāvji noliedza telefona zvana faktu, taču vēlāk sarunas ieraksts tika
publicēts tīmeklī.

Pavisam nesen, 15. aprīlī Turcijā tika bloķēts Krievijas ziņu aģentūras Sputnik portāls. Tas notika dažas stundas pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina tiešās līnijas, kuras ietvaros tika izteiktas dažas piezīmes jautājumā par Krievijas un Turcijas attiecībām.

Sestdien Turcijas mediji ziņoja, ka Ankaras provinces Gelbaši rajona tiesa ir apstiprinājusi Turcijas Telekomunikāciju un sakaru pārvaldes lēmumu par piekļuves bloķēšanu vairākām vietnēm valsts teritorijā. Starp tām bija arī Sputnik Turcija portāls.

Vēlāk, 20. aprīlī Turcijas varas iestādes aizliedza iebraukt valstī Sputnik Turcija galvenajam redaktoram Turalam Kerimovam. Ataturka lidostā Stambulā redakcijas vadītājam tika bez jebkādiem paskaidrojumiem atņemta pase, žurnālista akreditācija un uzturēšanās atļauja.

Ziņu lente
0