"Rossija segodņa" aptur reģistrācijas procesu Latvijā

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasStarptautiskās informācijas aģentūras un radio "Sputnik" stends
Starptautiskās informācijas aģentūras un  radio  Sputnik stends - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Rossija Segodņa" ir atteikusies no prasības par pārstāvniecības reģistrāciju Latvijas teritorijā.

MASKAVA, 22. aprīlis, "Rossija segodņa" preses dienests. Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossija Segodņa" ir atteikusies no prasības, kas tika iesniegta Rīgas Administratīvajā tiesā jautājumā par "Rossija Segodņa" pārstāvniecības reģistrāciju Latvijas teritorijā.

"Mēs neesam pārliecināti par to, ka Rīgas Administratīvā tiesa varētu pieņemt pozitīvu lēmumu par aģentūras pārstāvniecības reģistrāciju, ņemot vērā procesa ievērojamo politizāciju. Tāpēc esam nolēmuši apturēt pārstāvniecības reģistrācijas procesu līdz brīdim, kad politika vairs neietekmēs tiesu darbu," – norādīja starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija Segodņa" juridiskās direkcijas vadītājs Jevgēņijs Koroļovs.

Логотип международного информационного бренда Sputnik - Sputnik Latvija
Hibrīdkarš un nožogojums: Latvija izraida Krievijas aģentūras juristus

Dokumenti aģentūras "Rossija segodņa" pārstāvniecības reģistrācijai Latvijā tika iesniegti 2015. gada aprīlī. Kopš tā laika Latvijas varas iestādes vilcina lēmuma pieņemšanu. 2016. gada marta vidū Latvijas varas iestādes aizliedza kompānijas juristiem iebraukt valstī, tātad viņiem netika dota iespēja piedalīties tiesas sēdē – tika ierobežotas aģentūras "Rossija segodņa" tiesības paust savu pozīciju un sniegt paskaidrojumus tiesā. Juristu rīcībā bija visi robežas šķērsošanai nepieciešamie dokumenti. Aizliegums iebraukt valstī tika pamatots ar nacionālās drošības apdraudējumu.

Vēl vairāk, drīzumā sekoja resursa Sputnik Latvija ("Rossija segodņa" brends)  bloķēšana domēna zonā.lv. 29. martā atsūtītajā oficiālajā vēstulē domēna reģistrators atsaucas uz Latvijas Ārlietu ministrijas pieprasījumu un informāciju par to, ka "domēna nosaukuma sputniknews.lv reģistrācija pārkāpjot ES Padomes lēmumu par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā vienotība, suverenitāte un neatkarība." Sputnik Latvija bloķēšana izraisīja plašas diskusijas. Piemēram, EDSO pārstāve plašsaziņas līdzekļu brīvības jautājumos vērsās pie Latvijas ārlietu ministra ar lūgumu sniegt papildu informāciju par šo lēmumu.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Vējonis par Sputnik un RTR slēgšanu: mēs neesam totalitāra valsts

Latvijas varas iestādes turpina mērķtiecīgu cīņu ar vārda brīvību un mediju darbu valstī. 21. aprīlī Saeima ir pieņēmusi Krimināllikuma grozījumus, kas paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem par palīdzību ārvalstij vai ārvalstu organizācijai tās darbībā pret Latvijas Republikas neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību vai nacionālo drošību. Pie tam jautājumi par to, kāda tieši darbība uzskatāma par šim pantam atbilstošu, ir atstāta drošības dienestu ziņā. Ņemot vērā Latvijas varas iestāžu izteikumus, Latvijas pilsoņu sadarbība ar Krievijas organizācijām jebkādā jomā var kļūt par krimināllietas pamatu.

Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossija Segodņa" ir starptautiska mediju grupa, kuras misija ir operatīva, pārdomāta un objektīva informācijas sniegšana par notikumiem visā pasaulē, kā arī dažādu viedokļu sniegšana auditorijai par svarīgākajiem notikumiem. Aģentūras "Rossija Segodņa" informatīvie resursi:  RIA Novosti, R-Sport, RIA Nedvižimost, Praim, RIA Reiting, InoSMI.

Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossija Segodņa" ir viens no visvairāk citētajiem plašsaziņas līdzekļiem Krievijā un kļūst arvien populārāka arī ārvalstīs. Aģentūra ir viens no visvairāk citētajiem avotiem Krievijas sociālo tīklu telpā un blogosfērā.

Ziņu lente
0