Baltijas jūrā atrastas aizvēsturisko rifu atliekas

© Sputnik / Дмитрий Коробейников / Pāriet pie mediju bankasБалтийское море
Балтийское море - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašlaik speciālisti lemj, vai potenciālajiem jūras dibena iemītniekiem pie Hījumā salas nepieciešama aizsardzība.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Igaunijas akvatorijā netālu no Hījumā salas konstatētas jūras dibena reljefa formas, kas atgādina koraļļu rifus, vēsta Sputnik Igaunija.

"2015. gada vasarā zinātnieki, kuri ar zemūdens robota palīdzību pētīja jūras dibenu, ekonomiskajā zonā Hījumā salas apkaimē 60 metru dziļumā konstatēja virsmas formas, kas atgādina koraļļu rifus un stiepjas simtiem kvadrātmetru platībā," – aģentūrai BNS pavēstīja Baltijas apkārtējās vides foruma preses sekretāre Kairita Eira.

Viņa atgādināja, ka Baltijas jūras dibens ir mīksts un dūņains, "lai gan šajā rajonā jau agrāk konstatēti cieti objekti, kas tolaik netika aprakstīti."

Sergejs Semjonovs Baltijas jūras dzīlēs, kad niršana vēl bija atļauta - Sputnik Latvija
Baltijas jūras vēsture turpmāk būs noslēpumā tīta

"Sākotnējais vērtējums liecina, ka tās varētu būt aizvēsturisku koraļļu rifu atliekas. Pašlaik tiek noskaidrots, vai arī pašlaik šis rajons ir apdzīvots un vai tā iemītniekiem būtu nepieciešama aizsardzība," – viņa piebilda.

Aprīlī noslēdzas gandrīz divus gadus ilgie pētījumi, kuru mērķis ir aizpildīt "baltos plankumus" dažādu jūras iemītnieku sugu uzturēšanās vietu kartē un noteikt, kādu sugu izplatīšanās un izdzīvošana ir apdraudēta.

Projektu "Igaunijas jūras ūdeņu dabas vērtību inventarizācijas un monitoringa motodikas izstrāde" (NEMA) finansē Apkartējās vides investīciju centrs un Igaunijas Apkārtējās vides ministrija.

Ziņu lente
0