Sportistiem izsludināta meldonija amnestija

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Pāriet pie mediju bankasСпортсменки на старте забега. Архивное фото
Спортсменки на старте забега. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vispasaules antidopinga aģentūra ir publicējusi maksimāli pieļaujamo preparāta normu pozitīva dopinga testa analīzē. Visas ieinteresētās personas ir sākušas sīku miligramu aprēķinu, ņemot vērā analīzes nodošanas datumu.

RĪGA, 13. aprīlis — Sputnik. Vispasaules antidopinga aģentūra (WADA) dāvā cerību sportistiem, kuru dopinga analīzē konstatēts meldonijs. Aģentūras paziņojumā norādīts, ka pieļaujams viens mikrograms preparāta uz mililitru.

Kopš 2016. gada 1. janvāra desmitiem Krievijas sportistu ir pieķerti meldonija lietošanā. Viņu vidū bija tenisiste Marija Šarapova, peldētāja Jūlija Jefimova, daiļslidotāja Jekaterina Bobrova, ātrslidotājs Pāvels Kuližņikovs, volejbolists Aleksandrs Markins un daudzi citi.

Mazāk un agrāk

WADA ir pieļāvusi, ka pēc aizlieguma atlēts, iespējams, nav lietojis preparātu pat gadījumā, ja viņa dopinga analīzes rezultāti bijuši pozitīvi.

"Gadījumā, ja meldonija saturs dopinga analīzē ir mazāks par 1 mikrogramu, un paraugs saņemts pirms 2016. gada 1. marta, iespējams pieņemt, ka preparāts lietots pirms 2016. gada 1. janvāra," – teikts WADA paziņojumā.

WADA ir noteikusi preparāta saturu, kura konstatācijas gadījumā izmeklēšana tiks turpināta.

"…Ja vielas koncentrācija pārsniedz 15 mikrogramus uz mililitru, tas liecina par nesenu meldonija lietošanu, tāpat  kā gadījumā, ja vielas koncentrācija sastāda 1-15 mikrogramus uz mililitru un dopinga tests veikts laikā no 2016. gada 1. marta," – teikts antidopinga aģentūras sniegtajā informācijā.

Aģentūra precizēja, ka pret sportistiem, kuri atzinuši meldonija lietošanu laikā no 1. janvāra, izmeklēšana tiks turpināta, jo viņi vēl joprojām tiek turēti aizdomās par dopinga lietošanas normu pārkāpumiem.

Lemj federācija

"Starptautisko federāciju ziņā paliek gadījumi, kuros meldonija koncentrācija sastāda 1-15 mikrogramus uz mililitru un dopinga tests veikts laikā līdz 2016. gada 1. martam,

Лекарственный препарат мельдоний - Sputnik Latvija
Latvijas antidopinga aģentūra neatbalstīja meldonija iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā
kā arī gadījumi, ja vielas koncentrācija sastāda mazāk nekā 1 mikrogramu uz mililitru un dopinga tests veikts pēc 2016. gada 1. marta," – skaidro WADA pārstāvji.
Šādos gadījumos federācijai ir tiesības saglabāt sportistu diskvalifikāciju uz laiku līdz pētījumu noslēgumam par laiku, kāds nepieciešams, lai organisms atbrīvotos no meldonija, vai atcelt lēmumu par diskvalifikaciju. 

Otrajā gadījumā sportistam ir jāsaprot, ka gadījumā, ka pētījumu rezultātā noskaidrosies, ka viņš lietojis meldoniju pēc 1. janvāra, visi viņa rezultāti, kas sasniegti pēc termiņa diskvalifikācijas atcelšanas, tiks anulēti, un izcīnītās balvas nāksies atdot.

Ziņu lente
0