Latvijas antidopinga aģentūra neatbalstīja meldonija iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Pāriet pie mediju bankasЛекарственный препарат мельдоний
Лекарственный препарат мельдоний - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Antidopinga aģentūra iekļāvusi meldoniju aizliegto vielu sarakstā no 2016. gada 1. janvāra. Kopš gada sākuma vairāk nekā 60 sportistu asinīs konstatēts meldonijs.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Priekšlikumu iekļaut meldoniju aizliegto vielu sarakstā Krievijas, Baltkrievijas un Latvijas Antidopinga aģentūras nav atbalstījušas, — vakar Baltkrievijas televīzijas ēterā paziņojis Baltkrievijas nacionālās Antidopinga aģentūras direktors Deniss Mužžuhins.

"Šo priekšlikumu neatbalstījām līdz ar Krievijas un Latvijas Antidopinga aģentūrām. Ja būtu sniegta pilna informācija par to, ka tas tiešām kaitē veselībai, būtu mazāk kņadas un dažādu interpretāciju," – viņš teica.

Лекарственный препарат милдронат - Sputnik Latvija
Meldonija iekļaušanu melnajā sarakstā vairs apstrīdēt neizdosies
Mužžuhins neizpauda, kurš varētu gūt labumu meldonija aizliegšanas rezultātā, taču atzīmēja, ka "ASV šīs produkts nav sertificēts, un tā tirgošana nav pieļaujama."

Mužžuhins piebilda, ka pēcpadomju valstīs preparātu var viegli iegādāties – to var nopirkt aptiekās bez receptes, kaut gan tas jālieto ar ārsta norādījumu.

Pasaules Antidopinga aģentūra meldoniju iekļāvusi aizliegto vielu sarakstā no 2016. gada 1. janvāra. Šis preparāts ir aizliegts gan sacensību, gan ārpussacensību periodos un pieder pie "Hormonu un vielmaiņas modulatoru" kategorijas.

Vesela virkne sportistu tika diskvalificēta, jo viņu dopinga analizēs pēc 2016. gada 1. janvāra tika konstatēts meldonijs. Diskvalificēta tika arī tenisiste Marija Šarapova, daiļslidotāja Jekaterina Bobrova, ātrslidotājs Pāvels Kuližņikovs, šorttrekists Semjons Jeļistratovs un volejbolists Aleksandrs Markins.

Nevis dopings, bet zāles

Ivars Kalviņš, mildronāta izgudrotājs, apgalvo, kā šī viela nav dopings, jo nav zinātnisku pierādījumu, kas tā ietekmētu sportistu produktivitāti.

Иварс Калвиньш - Sputnik Latvija
Ivars Kalviņš: mildronātu vajag ieteikt, nevis aizliegt

Pēc Kalviņa teiktā, mildronāts ir zāles, kas lokalizē negatīvās parādības (pirmkārt – šūnu bojāeju) skābekļa trūkuma apstākļos. Profesors uzsvēra, ka šīs zāles der gan sirds slimniekiem, gan sportistiem.

Kalviņš nosaucis mildronātа aizliegumu par cilvēktiesību pārkāpumu. Pēc viņa domām, sportistiem ir tiesības būt veseliem un aizsargāt savu organismu.

"Nekādu paaugstinātu izturību, vai darbspēju preparāts nenodrošina, ja nu vienīgi uzskatīt, ka laba veselība uzlabo cilvēka darbspēju," – atzīmējis profesors.

Ziņu lente
0