Saeima apspriedīs nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasКлючи от квартир. Архивное фото
Ключи от квартир. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepilnu trīs nedēļu laikā šo iniciatīvu portālā manabalss.lv atbalstījuši vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Iniciatīva par NĪN vienīgajam īpašumam — dzīvesvietai atcelšanu ir savākusi vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu un tiks nosūtīta izskatīšanai Saeimā.

Mājokļa iegāde - Sputnik Latvija
Saeimā ierosina iekasēt 10 000 eiro par uzturēšanas atļaujas pagarināšanu

Parakstu vākšana pret NĪN vienīgajam īpašumam – dzīvesvietai tika pasludinātā 22. martā. Liāna Hiršsone — iniciatīvas autore, ierosinājusi atcelt nodokli vienīgajam īpašumam — dzīvesvietai, ņemot par paraugu ES valstu pozitīvo pieredzi, kur vienīgam īpašumam šis nodoklis netiek piemērots vai tā likme ir 0,1% no nekustamā īpašuma vērtības.

"Ņemot vērā pēdējo gadu NĪN straujo kāpumu, kas nu jau ir kļuvis konfiscējošs un reāli sāk apdraudēt mūsu valsts iedzīvotāju Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu un mājokli, ierosinu ņemt par piemēru citu ES dalībvalstu labvēlīgo attieksmi pret saviem iedzīvotājiem un atcelt NĪN vienīgajam īpašumam. Bet par papildus esošajiem īpašumiem, kas kalpo par ienākuma avotu, piemērot nodokļu likmi no 0,1% līdz 1,5%," — teikts iniciatīvas anotācijā.

Премьер министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Premjers uzskata par iespējamām nodokļu reformas
Pēc Hiršsones teiktā, iniciatīva noteikti sniegtu savu devumu arī reemigrācijas plānam un mazinātu prombraucošo iedzīvotāju skaitu, jo savs īpašums — mājoklis kalpo par labu "enkuru" jebkuram Latvijas iedzīvotājam, kas ir atgriešanās vai prombraukšanas izvēles priekšā.

2016. gada 1. janvārī Rīgā stājās spēkā jaunie noteikumi nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanai. Tagad par īpašumu, kurā neviens nav deklarēts, būs jāmaksā vairāk.

Kopš 2016. gada arī tiek piemērota paaugstināta 3% nodokļa likme neapkoptiem zemes apgabaliem un patvaļīgi uzbūvētiem objektiem, tai skaitā arī dzīvokļiem, kuru pārplānošanas projekts nav apstiprināts.

Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu Latvijā regulē likums "Par nekustamā īpašuma nodokli".

Ziņu lente
0