Politika

Ādažu bāzē iekļuvušos Krievijas iedzīvotājus tiesās par huligānismu

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasĀdažu poligons Latvijā.
Ādažu poligons Latvijā. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākotnēji divu Krievijas iedzīvotāju, kas pārkāpuši pāri Ādažu militārās bāzes nožogojumam, nodarījums tika kvalificēts kā spiegošana un terorakta mēģinājums.

RĪGA, 28. marts — Sputnik. Rīgas rajona tiesa 22. augustā izskatīs krimināllietu, kas saistīta ar divu Krievijas iedzīvotāju iekļūšanu Ādažu militārajā bāzē, ziņo aģentūra LETA.

Максим Коптелов - Sputnik Latvija
Maksims Koptelovs: joks, nevis aicinājums gāzt varu

Pērn Latvijas Drošības policija ierosināja lietu pret Krievijas pilsoņiem Aleksandru Kurkinu un Andreju Popko, kuri 10. jūnijā iekļuva Ādažu militārajā bāze. Vēlāk Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa deva atļauju viņu arestam. Abi ārvalstnieki tika turēti aizdomās par spiegošanu un terorakta mēģinājumu.

Septembrī Krievijas iedzīvotāju lieta tika pārkvalificēta, nomainot apsūdzības pantu  pret huligānismu, un 6. oktobrī tiesa atbrīvoja Kurkinu un Popko no aresta. Par huligānismu Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbi vai naudas sods.

Prokuratūra piedāvāja iespēju vienoties par sodu, taču aizstāvība tam nepiekrita, jo nesaskata incidentā huligānisma pazīmes. Krievijas iedzīvotāji atzīst savas darbības, taču uzskata, ka izdarījuši administratīvu pārkāpumu.

Krievijas iedzīvotāju advokāte Imma Jansone pastāstīja, ka viņi ir devuši parakstu par dzīves vietas neatstāšanu un uzturas dzīvoklī, ko piešķīrusi Krievijas vēstniecība. Kurkinam un Popko nav tiesību strādāt Latvijā, tāpēc viņi lielākoties lasa, sērfo internetā un dodas braucienos pa Latviju. Par uzturu rūpējas viņu tuvinieki un Krievijas vēstniecība.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
EP deputāts: spriedums Koptelovam apdraud vārda brīvību

Atbildību par Popko un Kurkina iekļūšanu Ādažu bāzē uzņēmusies partija "Cita Krievija". Incidents notika starptautisko mācību laikā Saber Strike 2015.

Vietējie plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka Kurkins un Popko pārrāpušies pāri militārās bāzes nožogojumam un ar sv. Georga lentītes krāsu karogu aizmaršējuši līdz amerikāņu karavīru komandpunktam. Šīs akcija tika organizēta protesam pret NATO spēku koncentrāciju pie Krievijas robežām un pret Krieviju vērstās retorikas pastiprināšanos no ASV puses.


Ziņu lente
0