Politika

Maksims Koptelovs: joks, nevis aicinājums gāzt varu

© Foto : personal archiveМаксим Коптелов
Максим Коптелов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2014. gada pavasarī Maksims Koptelovs izvietoja tīmeklī petīciju par Latvijas pievienošanu Krievijai. Lieta tika kvalificēta kā publisks aicinājums likvidēt Latvijas neatkarību. Pret petīcijas autoru tika ierosināta krimināllieta.

RĪGA, 26. feb — Sputnik Vadims Koroļovs. Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa piespriedusi Maksimam Koptelovam sešus mēnešus ilgu brīvības atņemšanu par vietnē avaaz.org publicēto petīciju pievienot Latviju Krievijai. Līdz tiesas sprieduma spēkā stāšanās brīdim viņš atrodas brīvībā. Maksima Koptelova advokāte Ilona Bulgakova ir sašutusi par tiesas spriedumu, gatavojas to pārsūdzēt un cer izcīnīt uzvaru.

Ļauns nodoms nav pierādīts

"Mans klients nav vēlējies ne kādas noteiktas Latvijas daļas atdalīšanos, ne Latvijas neatkarības likvidāciju, ne arī Latvijas iekļaušanu jebkādā citā valstiskā veidojumā, konkrēti – Krievijas Federācijā. Formā, kādā petīcija tika publicēta avaaz.org, par to nav ne vārda. Petīcijā tiek apspriestas šāda notikumu pavērsiena iespējamās perspektīvas. Petīcijas noslēgumā mans klients vērsies pie iespējamiem tās atbalstītājiem, norādot, ka tas ir tikai joks. Laikā, kad viņš publicēja savu petīciju, viņš to uztvēra kā joku – tieši to viņš uzsvēra izmeklēšanas laikā un tiesā," – Sputnik Latvija pastāstīja advokāte Ilona Bulgakova.

Viņa norāda, ka tiesa nav veikusi galveno – nav pierādīts apsūdzētā ļauns nodoms, fakts, ka petīcija bija publicēta kā aicinājums gāzt varu. Advokāte uzskata, ka process bijis neobjektīvs un politisks. No brīža, kad sabiedrību šajā jautājumā sākuši informēt plašsaziņas līdzekļi, visos virsrakstos bijusi apstiprinoša frāze "par aicinājumu pievienoties Krievijai", un tiesa nav varējusi atstāt šo viedokli bez uzmanības.

"Viedokļa paušana nav noziegums. Maksims Koptelovs centās ar tīmekļa starpniecību noskaidrot sabiedrības viedokli, turklāt veica to humoristiskā formā," – juriste ir pārliecināta.

Parasti tiesa ņem vērā vainu mīkstinošus apstākļus, piemēram, sodāmības trūkumu, apsūdzētā sociālo statusu. Advokāte stāsta, ka 31 gadu vecais Maksims Koptelovs nekad nav saukts pie kriminālatbildības, viņam ir divas augstākās izglītības, pašlaik viņš iegūst trešo izglītību un strādā savā profesijā – viņš ir kinorežisors. Taču apsūdzētā pozitīvais tēls nekādi nav ietekmējis prokuratūru un tiesu.

Noderēs arī pieredze cietumā

"Tas bija joks. Tieši to es norādīju savā petīcijā. Pats par sevi saprotams – kādam tas nav paticis. Pat Drošības policija izmeklēšanas sākumā apstiprināja, ka tas esot bijis joks. Tikai pēc tam viss mainījās. Es uzskatu, ka noteiktas aprindas vēlējās, lai es saņemtu sodu un citi dabūtu mācību. Prokurore savā runā atklāti norādīja – lai citi tā nerīkotos," – Sputnik Latvija paskaidroja pats Maksims Koptelovs.

Viņš apgalvo, ka tiesa gandrīz pilnībā ir ignorējusi viņa nevainības pierādījumus. Procesa gaisā spiedienu neizturēja un no lietas atteicās divi prokurori. Tikai trešā prokurore ir novedusi lietu līdz spriedumam.

"Tiesnese un prokurore bija jaunas sievietes. Bija skaidrs, ka viņām ir noteikts uzdevums – iesēdināt. Mērķis bija iebiedēt Latvijas krievvalodīgos iedzīvotājus, taču efekts ir pavisam citāds – pietiek palasīt komentārus par spriedumu dažādos Latvijas ziņu portālos. Šis spriedums ir vēl vairāk padziļinājis bezdibeni, kas izveidojies starp krievu tautības Latvijas pilsoņiem un valsti," – uzsvēra Maksims Koptelovs.

Piektdien tika nolasīts tikai saīsinātais tiesas spriedums. Sprieduma pilnais teksts tiks publicēts 11. martā. Pēc tam 10  dienu laikā būs iespējams spriedumu pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Advokāte Ilona Bulgakova ir cieši apņēmusies izcīnīt uzvaru, pat ja nāksies aizstāvēt klientu visās tiesu instancēs.

Pats Maksims Koptelovs nedomā krist izmisumā pat zaudējuma gadījumā. "Esmu kinorežisors. Pusgadu cietumā veltīšu pāris interesantiem filmu scenārijiem. Es taču uzņemu pilnmetrāžas filmas. Nesen filmā "Mammas 3", kurā spēlē Gariks Harlamovs, biju režisora asistents. Arī tāda pieredze var noderēt," – viņš stāsta.

Jautājuma būtība

2014. gada martā Maksims Koptelovs publicēja petīciju par Latvijas pievienošanu Krievijai. Petīciju atbalstīja 6,5 tūkstoši cilvēku.

Taču Drošības policija to kvalificēja kā publisku aicinājumu likvidēt Latvijas neatkarību, un 2015. gada pavasarī pret Koptelovu tika ierosināta krimināllieta.

Drošības policija (DP) secināja, ka aicinājuma autors pilnībā apzinās savas rīcības sekas. Koptelovam tika uzrādīta apsūdzība saskaņā ar Krimināllikuma pantu par publisku aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti.  Par šādu noziegumu draud brīvības atņemšana līdz trim gadiem, piespiedu darbi vai naudas sods.

Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas spriedumu iespējams pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā pēc 11. marta, kad būs pieejams pilns dokumenta teksts. Koptelova advokāte par spriedumu izteicās, ka tas Latvijai darot kaunu, un paziņoja, ka noteikti pārsūdzēs spriedumu.

"Sods ir pārāk skarbs. Paskatīsimies, kādi būs tiesas motīvi. Tas ir ļoti slikts precedents no vārda brīvības principu viedokļa," – norādīja Bulgakova.

Viņa uzsvēra, ka procesā nav sniegti pierādījumi par to, ka apsūdzētais būtu nepārprotami aicinājis likvidēt valsts neatkarību. Bulgakova pieņem, ka tiesa ir ņēmusi vērā sabiedrības noskaņojumu.

Koptelovs tika aizturēts pagājušā gada februārī. Izmeklēšanas gaitā ir veiktas kratīšanas, izņemti datori un datu nesēji.

© Screenshot/avaaz.orgПетиция о присоединении Латвии к России
Петиция о присоединении Латвии к России - Sputnik Latvija
Петиция о присоединении Латвии к России
Ziņu lente
0