Bēgļi: рēc paraksta Krievijā vairs neatgriezīsies

© REUTERS / Alkis KonstantinidisМигрант на закрытой границе
Мигрант на закрытой границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas robežsargi brīdina pārvadātājus, kuri transportē patvēruma meklētājus uz Somiju – kaimiņvalstī bēgļi var saskarties ar problēmām. Pie Krievijas robežas patvēruma lūdzēji paraksta dokumentu par to, ka viņi vairs nevarēs atriezties Krievijā, pat gadījumā, ja Somija patvērumu nepiešķirs.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Somijas robežsardze Lapzemē nopratināja Krievijas iedzīvotājus nelegālas cilvēku pārvadāšanas lietā. No protokoliem vietējā avīze Yle ir uzzinājusi, ka Krievijā bēgļus brīdina par to, kādas sekas ir aizbraukšanai uz Somiju.

Лагерь для беженцев в районе города Киркенес на севере Норвегии - Sputnik Latvija
Tagad lidmašīnās: KF pieņems "legālos" bēgļus no Norvēģijas teritorijas

Pašlaik tiek izmeklēta krimināllieta par cilvēku nelikumīgu pārvadāšanu. Brīvības atņemšana par to draud diviem Krievijas iedzīvotājiem, vēsta ИноСМИ.ру.

2014. gadā no Krievijas uz Somiju ieradās tikai viens patvēruma meklētājs. 2015. gada oktobrī bēgļi sākuši ierasties katru dienu, un gada beigās Somijā ieradās jau divdesmit cilvēki dienā.

Krievijas iedzīvotājs, kas transportēja patvēruma meklētājus uz Norvēģiju, nopratināšanas laikā informēja Valsts robežsardzes darbiniekus, ka afgāņiem un sīriešiem, kuri atradušies viņa automašīnā "iedevis dokumentu trīs valodās, kurā bija skaidrots, ka viņiem radīsies grūtības, ja viņi turpinās ceļu uz Somiju bez Šengenas vīzas."

Bēgļi parakstījuši arī dokumentu par to, ka nevarēs atgriezties Krievijā, ja viņiem radīsies grūtības Somijā. "Viņi to saprata, tomēr  gribēja turpināt ceļu," — viņš pastāstīja.

Lietas izmeklētās Anti Sārinens paziņoja, ka par šādām saistībām ziņo daudzi patvēruma meklētāji: bēgļi ir parakstījuši saistības rudenī un ziemā.

Krievijā bēgļi saņēmuši lēmumus par deportāciju

Krievijas iedzīvotājs, kas bija apsūdzēts par neatļautas ieceļošanas organizēšanu uz Somiju, pastāstījis, ka Krievijas robežsargs brīdinājis viņu par iespējamām problēmām Somijā par afgāņu pārvešanu pāri robežai bez vīzas.

Генерал Филип Марк Бридлав - Sputnik Latvija
NATO ģenerālis: bēgļi ir Krievijas ierocis

Sārinens paziņoja, ka daudzi šoferi, kas nopratināti uz Somijas robežas, stāstīja, ka uz Krievijas robežas saņēmuši brīdinājumus par to, kāda veida problēmas var rasties, pārvadājot pasažierus bez Šengenas vīzes, taču par iespējamo brīvības atņemšanu viņi nav zinājuši.

Kā vēsta Sārinens, lielākā daļa patvēruma lūdzēju stāsta, ka deportēti no Krievijas, taču īstus dokumentus par deportāciju var uzrādīt ļoti reti. Cilvēkam, kurš atradies Krievijas teritorijā bez vīzas un uzturēšanās atļaujas, nepieciešams lēmums par deportāciju, lai atstātu valsti.

"No Somijas nevar nosūtīt atpakaļ uz Krieviju tos patvēruma lūdzējus, kas saņēmuši lēmumu par deportāciju no Krievijas," — atgādina Sārinens.

Lietā tika nopratināts arī kāds Afganistānas iedzīvotājs. Viņš pastāstīja, ka kontrabandisti viņu līdz ar ģimeni nogādājuši Maskavā no Afganistānas par 17 tūkstošiem dolāru. Maskavā policijas iecirknī viņam noformēja dokumentus par deportāciju, lai viņš varētu doties uz Somiju.

Беженцы в автобусе - Sputnik Latvija
Eiropas Parlamenta vadītājs: daļai bēgļu nav nepieciešama steidzama aizsardzība
Februāra pēdējā dienā patvēruma lūdzēju plūsma pēkšņi izsīka. Tas notika aptuveni nedēļu pēc tam, kad prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu FDD atrisināt problēmu.

Taču tas nenozīmē, ka viss beidzies, uzskata robežsardzes priekšnieka vietnieks Jusi Sainio. "Mēs gatavojamies ļaunākiem apstākļiem. Kad pienāks vasara un nokusīs sniegs, daudzi mēģinās šķērsot Somijas robežu neparedzētās vietās," — viņš piebilda.

Kā ziņots, Eiropas Parlamenta vadītājs Martins Šulcs paziņojis, ka ES nav gatava sniegt palīdzību visiem bēgļiem, kuri ierodas ES valstīs kā ekonomiskie migranti.

"Es saprotu Magriba vai Pakistānas vīrieti vai sievieti, kas meklē labāku dzīvi pie mums. Bet humanitāra aizsardzība – tas ir kaut kas cits. Šobrīd vispirms ir jāpalīdz tiem, kam nepieciešama aizsardzība," — norādīja Šulcs.

Saskaņā ar ES robežaģentūras "Frontex" datiem ES teritorijā no Turcijas šī gada janvārī ieradušies 68 tūkstoši imigrantu – 38 reizes vairāk nekā pagājušā gada janvārī. 2015. gadā ES teritorijā ieradušies 1,8 miljoni migrantu. Eiropas Komisija paziņojusi, ka pašreizējā migrācijas krīze pasaulē ir lielākā kopš Otrā pasaules kara.

Marta sākumā NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Brīdlovs paziņojis, ka Krievija un Asads apzināti pārvērš imigrantus par ieroci, lai iznīcinātu Eiropas institūcijas.

Krievija atbild, ka bēgļu krīze ir "pilnīgi bezatbildīgas un neapdomātas politisko režīmu politikas maiņas sekas".

KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka mēģinājumi visus Eiropā Savienībā ieradušos  imigrantus uzskatīt par sīriešiem ir "patiesības sagrozīšana un sabiedrības apmuļķošana".

"Tagad mums pārmet, ka mūsu līdzdalība cīņā pret terorismu Sīrijā kļuvusi par gandrīz visas migrācijas krīzes iemeslu, lai arī tā sākās jau sen – kad tika bombardēta Lībija, pārvēršot to par nelegālo migrantu kontrabandas kanālu no Āfrikas valstīm, Irākas un  Afganistānas. Viņu vidū ir arī bēgļi no Pakistānas," — viņš atzīmēja.

Lavrovs uzsvēra, ka Maskavai "stāsta, ka mēs kaut kādus bēgļus izdzenot uz Skandināviju, Norvēģiju, Somiju." Taču Krievija  puse ir iesaistījusies "dialogā ar somiem un norvēģiem, jo vēlas šos jautājumus sakārtot."

Ziņu lente
0