Politika

Tikai mieru: policija stāvēja kā siena starp leģionāriem un antifašistiem

© Sputnik / Oksana DzadanШествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге
Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
16. martā Rīgā notiek tradicionālie leģionāru piemiņas pasākumi. Leģionāri un viņu atbalstītāji nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa. Antifašisti klusējot vēroja pasākumu – līdz pl. 13.00 viņiem bija liegts izmantot skaņu aparatūru.

RIGA, 16. marts — Sputnik. 16. martā Rīgā notiek tradicionālie leģionāru piemiņas pasākumi.

Pl. 10 pēc dievkalpojuma Jāņa baznīcā leģionāru un viņu atbalstītāju kolonna no organizācijas "Daugavas Vanagi" Limbažu nodaļas devās nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. Leģionāri dziedāja dziesmas. Sputnik vērtēja, ka gājienā piedalījās apmēram pieci tūkstoši cilvēku.

Viesis no "Azovas"

Kolonnai centās pievienoties vīrietis ar Ukrainas un bataljona "Azova" karogiem. Viņu atbalstīja pazīstamais latviešu nacionālists Šiškins, kurš savulaik tika notiesāts par mēģinājumu uzspridzināt Uzvaras pieminekli.

Посольство Российской Федерации в Риге - Sputnik Latvija
KF vēstniecība: 16. marta gājiens – Hitlera līdzgājēju glorifikācija

Tomēr Nacionālās apvienības loceklis Imants Parādnieks iniciatīvu neatbalstīja. Viņš piegāja pie vīrieša un čukstus palūdza aizvākt šos karogus. Uz žurnālistu jautājumiem "ukrainis" pastāstīja, ka viņu sauc Jaroslavs Soloduha un viņš esot atbraucis atbalstīt "savus brāļus un Latvijas neatkarību".

Bataljons "Azova" (vēlāk no tā izveidoja pulku) ir brīvprātīgs formējums, kas pakļauts Ukrainas IeM. ASV Kongresa Apakšpalāta pagājušā gada jūnijā aizliedza amerikāņu  varas iestādēm palīdzēt "Azovam". Krievijas Ārlietu ministrija tolaik piezīmēja, ka ASV parlamentam bijis vajadzīgs vairāk nekā gads, lai ieraudzītu, ka šī nodaļa ir "īsta nacistu banda".

Antifašistu bastions

Neliela antifašistu grupa, aptuveni 15-20 cilvēki ar plakātiem, apmetās Bastejkalnā modrā policijas uzraudzībā. Ne skaņas, ne trokšņu – līdz pl. 13.00 viņiem bija liegts izmantot skaņu pastiprinošo aparatūru.

Latvijas Antifašistiskās komitejas pasākumā, kas bija veltīts Waffen SS leģiona upuriem, policijas darbinieki aizturējuši cilvēku, kas izkliedzis antisemītiskus lozungus, ziņo radio Baltkom, atsaucoties uz Antifašistiskās komitejas līdzpriekšsēdētāja vārdiem.

"Cilvēks pienāca pie manis un pieprasīja, lai es atzīstoties, kas es esmu pēc nacionalitātes. Pēc tam viņš sāka kliegt, ka žīdi Latvijā duļķo ūdeni. Viņu aizveda policijas darbinieki," — pastāstīja Korens.

No pl. 9 līdz 15 Latvijas Antifašistiskā komiteja organizē Bastejkalnā nacisma upuru piemiņas pasākumu un atgādina, cik bīstami ir attaisnot Waffen SS leģiona noziegumus.
Aptuveni pl. 13.00 antifašisti sāka izklīst. Šoreiz tradicionālā kreatīva nebija. Pl. 14.00 sākās pasākuma oficiālā daļa – Saeimas spīkere Ināra Mūrniece piemiņas pasākumā Lestenē godinās bojāgājušo leģionāru piemiņu.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Leģionāru gājiena norise Rīgā.

Policija rīkojas pēc plāna

Klātesošie ar aplausiem sveica žurnālista un blogera Greiema Filipsa aizturēšanu. Tas iemeslus policija nepaskaidroja, taču norādīja Greiemam, ka viņš provocē cilvēkus.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns paskaidroja, ka Filipss mēģinājis provocēt cilvēkus, kuri lika ziedus pie Brīvības pieminekļa, un ticis aizturēts par nepakļaušanos policijai.​

© Sputnik / Oksana DzadanЗадержание британского журналиста Грэма Филлипса на шествии 16 марта в Риге
Задержание британского журналиста Грэма Филлипса на шествии 16 марта в Риге - Sputnik Latvija
Задержание британского журналиста Грэма Филлипса на шествии 16 марта в Риге

Kā vēsta Sputnik korespondents, Filipss, ģērbies oranžajā preses pārstāvju vestē, uzsauca: "Kāpēc jūs slavējat fašismu?", taču viņu ignorēja vai atteicās runāt krieviski.

Greiems Filipss — britu žurnālists, kurš kļuvis populārs Eiromaidana laikā Ukrainā 2013. — 2014. gadā, un militārā konflikta laikā Ukrainas austrumos.

Policijas preses sekretāre Sigita Pildava priekšvakarā pastāstīja, ka Valsts policija ir izstrādājusi plānu sadarbībā ar citām tiesību aizsardzības iestādēm. Tāpat kā agrāk, par drošības nodrošināšanas taktisku risinājumu kļūs policijas barjeras pie Brīvības pieminekļa. Policijas galvenais uzdevums — nepieļaut fiziskas sadursmes starp dažādu viedokļu paudējiem.

Gājiens kā nacisma glorifikācijas mēģinājums

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Neslavas diena
Krievijas vēstniecība Latvijā uzskata 16. marta gājienu Rīgā par apvainojumu miljoniem nevainīgi bojāgājušo dažādu tautību cilvēku piemiņai un Latvijas starptautisko saistību neievērošanu, paziņoja Sputnik diplomātiskās misijas pārstāvji.

Vēstniecībā atgādināja, ka saskaņā ar Nirnbergas tribunāla spriedumu, visas Waffen SS struktūrvienības, ieskaitot "latviešu SS brīvprātīgo leģionu" (15.un 19. SS grenadieru divīzijas) atzītas par noziedzīgām organizācijām.

Krievijas diplomātiskā misija uzsvēra, ka tāpēc publisks gājiens Eiropas galvaspilsētas centrā, kurā piedalās jaunieši un politiķi, ir mēģinājums glorificēt tos, kuri devuši zvērestu Hitleram.

Selekcijas augļi

Avīze LA stāsta par selekcionāra Eglona Brūna ieguldījumu Waffen SS leģionāru piemiņas godināšanā.

Speciālists viņiem veltījis divas topošās ābeļu šķirnes – vienai devis vārdu "Latviešu leģionārs", otrai – "Leģionāru bērni". Šīs šķirnes pagaidām vēl nav oficiāli reģistrētas.

"Ābele latviešu tautai ir īpašs koks, sīksts kā paši latvieši. "Latviešu leģionārs" ir viens no maniem pirmajiem hibrīdiem, kuru izveidoju 1956. gadā. "Leģionāru bērni" ir otrās paaudzes hibrīds, kuram zari saliekušies mezglos tāpat kā leģionāru bērnu dzīve," stāsta Eglons Brūns. Augļkopis piebildis, ka viņš vēlas radīt šķirni, kas ne tikai neslimotu ar kraupi un vēzi, bet arī āboli ilgi glabātos.

Ziņu lente
0