Politika

Rīgā notiks akcija pret filmas "Trešais pasaules karš" demonstrāciju

© Sputnik / collage/Vladimir TrefilovKadrs no BBC dokumentālās filmas "Trešais pasaules karš: kara istaba"
Kadrs no BBC dokumentālās filmas Trešais pasaules karš: kara istaba - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Akcijas organizatori ir sašutuši par to, ka Latvijas valdība nav reaģējusi uz provokatīvā britu šova demonstrāciju. Viņi uzskata, ka "Daugavpils iedzīvotāji tajā parādīti kā agresīvi un nekulturāli cilvēki." "Mūsu iedzīvotājus atbaidoši tēlo sveši aktieri. Vājprātīgajā scenārijā ir milzums kļūdu," – sūdzas organizatori.

RĪGA, 17. feb – Sputnik. 19. februārī pie Ministru kabineta ēkas ieplānota protesta akcija, kas vērsta pret BBC filmas "Trešais pasaules karš: komandpunktā" demonstrāciju. Šādu informāciju sniedza akcijas organizatora – "Latvijas Krievu savienības" preses dienests.

Монитор компьютера - Sputnik Latvija
Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji izsaukti uz BBC komandpunktu
Latvijas sabiedriskā televīzija ziņo, ka piektdien, 19. februārī, vakara ēterā tiks demonstrēts britu televīzijas un radio korporācijas BBC šovs "Trešais pasaules karš: komandpunktā". Filmas sižeta pamatā ir hipotētisks Krievijas uzbrukums Latgalei. Nekārtības un separātisma izpausmes Baltijas reģionā kļūst par Krievijas un NATO konflikta cēloni, kā rezutātā sākas kodolkarš.

"Latvijas televīzijas pirmais kanāls (LTV1) plāno raidīt rupju propagandas pārraidi, kas vērsta pret Daugavpils un visas Latgales iedzīvotājiem, kā arī Latvijā dzīvojošajiem krieviem," – norāda partijas LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

Viņš uzskata, ka daugavpilieši un Latvijas krievi ir atainoti kā agresori, teroristi un Trešā pasaules kara vaininieki.

Mitrofanovs uzskata: "Filma ir uzņemta kā dokumentāls pētījums, taču patiesībā tie ir klaji meli, kam nav nekāda pamata."

Pēc viņa domām, filma uzņemta ar mērķi pamatot NATO dalībvalstu militārajām vajadzībām paredzēto uzdevumu pieaugumu.

"Filmā, kas uzņemta kā dokumentāls pētījums, Daugavpils iedzīvotāji parādīti kā agresīvi un nekulturāli cilvēki, kas rīko masu nekartibas, iznīcina Latvijas valsts karogu un piekauj tos, kas viņus neatbalsta. Mūsu iedzīvotājus atbaidoši tēlo sveši aktieri. Vājprātīgajā scenārijā ir milzums kļūdu," – stāsta Mitrofanovs.

Filma — provokācija

Jau ziņojām, ka Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis uzskata: Latgali apdraud augstais bezdarba līmenis, nevis iebrukums no Krievijas puses.
Britu politiķis un žurnālists, Lielbritānijas parlamenta loceklis kopš 1987.gada Džordžs Galovejs uzskata, ka filma ir klasisks aukstā kara laiku propagandas piemērs. Viņš norāda, ka filmai nav nekāda pamata, Krievija neplāno nodarīt kaut ko ļaunu Latvijai, taču tai ir tiesības raizēties par krievvalodīgo iedzīvotāju diskrimināciju bijušajās padomju valstīs.

Мэр Даугавпилса Янис Лачплесис - Sputnik Latvija
Daugavpils mēru uztrauc bezdarbs, nevis "zaļie cilvēciņi"

Filmā ir epizode ar Latvijas karoga iznīcināšanu. Latvijas eiroparlamentārietis Andrejs Mamikins nosauca to par pretīgu noziegumu un Latvijas valsts simbola pazemojumu, kā arī pieprasīja ierosināt krimināllietu pret šova autoriem.

Kremlī britu filmu nav skatījušies: "Vienkārši būtu žēl tērēt laiku tik prastām lietām." Pēc Dmitrija Peskova, Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra vārdiem, BBC žurnālisti arvien biežāk pieļauj zemas kvalitātes produkcijas publikāciju, tāpēc Kremlī nesteidzas ar to iepazīties.

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs uzskata BBC filmu par bīstamu provokāciju, pret Krieviju vērstā informācijas kara elementu. Vēstnieks uzsvēra, ka astoņu gadu laikā, kas nostrādāti Latvijā, viņš nav šeit redzējis nevienu separātisku organizāciju, kas varētu "sagrābt varu" kaut vienā pierobežas pilsētā, lai arī scenārijā runa ir par divdesmit pilsētām.

Sputnik ir apkopojusi interesantākos militāro speciālistu, politiķu un sabiedrisko darbinieku komentārus. Lasiet šeit>>

Ziņu lente
0