Politika

Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji izsaukti uz BBC komandpunktu

© Sputnik / Alexey TikhomirovМонитор компьютера
Монитор компьютера - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Igaunijas nacionālie TV kanāli demonstrēts Lielbritānijas televīzijas šovu. Tā sižetā atainots krievu armijas iebrukums Latgales teritorijā, kā rezultātā Lielbritānija un ASV ir spiestas likt lietā kodolieročus, lai aizstāvētu sabiedroto.

RĪGA, 17.feb — Sputnik. Britu telekanāla BBC filmu par Krievijas "uzbrukumu" Latgalei varēs noskatīties ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas skatītāji.

Februāra beigās Igaunijas nacionālā televīzija (ERR) demonstrēs filmu "Trešais pasaules karš: komandpunktā". Šādu informāciju otrdien sniedza ERR politisko programmu redakcijas vadītājs Andress Kuusks. Jau agrāk par nodomu demonstrēt britu šovu paziņojusi Latvijas sabiedriskā televīzija. Skatītāji varēs to noskatīties piektdien, 19. februārī, pulksten 21.15.

Британский политик Джордж Галлоуэй - Sputnik Latvija
Britu politiķis par BBC filmu: propaganda aukstā kara garā

Filmas sižeta pamatā ir hipotētisks Krievijas uzbrukums Latgalei. Nekārtības un separātisma izpausmes Baltijas reģionā kļūst par Krievijas un NATO konflikta cēloni. Jāpiezīmē, ka saskaņā ar filmas scenāriju lēmumus pieņem bijušie rietumvalstu bruņoto spēku vadītāji.

Filmas anotācijā norādīts, ka tas ir stāsts par augošā konflikta drāmu un spriedzi, kā arī par asiem strīdiem par to, kādas darbības jāveic Lielbritānijai Pastardienas priekšvakarā.

"Protams, šī filma neizraisītu tādu reakciju, ja tās scenārijā būtu stāstīts par kādu tālu valsti. Līdzīgu situāciju simulācija patiesībā nav nekas jauns – šo paņēmienu izmanto gan NATO, gan arī dažas Eiropas valstis," — pastāstīja Kuusks.

Kadrs no BBC dokumentālās filmas Trešais pasaules karš: kara istaba - Sputnik Latvija
Rīgā notiks akcija pret filmas "Trešais pasaules karš" demonstrāciju
Viņš norāda, ka BBC ir pirmo reizi sapulcinājusi ekspertus, kam saskaņā ar scenāriju jāpārvar krīzes situācija. Pēc Kuuska domām, filma liek secināt, ka krīzes situācijas ikdienā novērš gan Igaunija, gan citas Eiropas valstis.

"Esmu iegaumējis kādu domu, kas bija norādīta vienā no filmas recenzijām: mēs nekad nedrīkstam nonākt situācijā, kurā vienīgais variants izlemt – sākt kodolkaru vai tomēr ne," — secina redakcijas vadītājs.

Slēgtā demonstrācija

Britu politiķis un žurnālists, Lielbritānijas parlamenta loceklis kopš 1987. gada Džordžs Galovejs uzskata BBC filmu par klasisku aukstā kara laiku propagandas piemēru. Viņš norāda, ka filmai nav nekāda pamata, Krievija neplāno nodarīt kaut ko ļaunu Latvijai, taču tai ir tiesības raizēties par krievvalodīgo iedzīvotāju diskrimināciju bijušajās padomju valstīs.

Александр Вешняков - Sputnik Latvija
KF vēstnieks Latvijā BBC-2 televīzijas šovu nosauc par informatīvā kara elementu

Puškovs pēc šova par Krievijas agresiju BBC salīdzināja ar Vinniju Pūku. Kremlī stāsta, ka britu filmu nav skatījušies: "Vienkārši būtu žēl tērēt laiku tik prastām lietām." Pēc Dmitrija Peskova, Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra vārdiem, BBC žurnālisti arvien biežāk pieļauj zemas kvalitātes produkcijas publikāciju, tāpēc Kremlī nesteidzas ar to iepazīties.

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs uzskata BBC filmu par bīstamu provokāciju, pret Krieviju vērstā informācijas kara elementu. Vēstnieks uzsvēra, ka astoņu gadu laikā, kas nostrādāti Latvijā, viņš nav šeit redzējis nevienu separātisku organizāciju, kas varētu "sagrābt varu" kaut vienā pierobežas pilsētā, lai arī scenārijā runa ir par divdesmit pilsētām.

Filmā ir epizode ar Latvijas karoga iznīcināšanu. Latvijas eiroparlamentārietis Andrejs Mamikins nosauca to par pretīgu noziegumu un Latvijas valsts simbola pazemojumu, kā arī pieprasīja uzsākt kriminālprocesu pret šova autoriem.

Sputnik ir apkopojusi interesantākos militāro speciālistu, politiķu un sabiedrisko darbinieku komentārus. Lasiet šeit>>

Ziņu lente
0