Eiropas astronautus iemācīs runāt krieviski

© Foto : pixabay / GooKingSwordПланета Марс
Планета Марс - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Astronauti, kurus atlasa Eiropas Kosmosa aģentūra, var kļūt par pirmajiem eiropiešiem uz Marsa.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) meklē jaunus astronautus, tostarp cilvēku ar invaliditāti vidū, ziņo BBC.

Martā, pirmo reizi 11 gados EKA sāks pieņemt pieteikumus astronauta vakancēm, turklāt aģentūra vēlas padarīt šo procesu maksimāli inkluzīvu.

Эльфы в атмосфере: с борта МКС сняли редкое явление - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2021
Video
"Elfi" atmosfērā: kosmonauti nofilmējuši unikālu dabas parādību

Potenciālo astronautu ar invaliditāti meklēšana notiks paralēli pamatpieteikumu iesniegšanai. Aģentūra vērsusies pie Starptautiskās paralimpiskās komitejas pēc padomiem par atlases kritērijiem.

"Es vēlētos atsevišķi uzsvērt, ka mēs nemeklējam kosmosa tūristu ar invaliditāti, — atzīme doktors Deivids Pārkers, EKA Cilvēku un robotu izpētes nodaļas direktors, —Šīs cilvēks veiks apzinātu kosmisku misiju un piedalīsies visās Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) misijās. Mēs gribam parādīt visiem tiem, kas mūs finansē, ieskaitot cilvēkiem ar invaliditāti, ka tas, ko mēs darām, ir svarīgi visiem."

Aģentūra gaida pieteikumus no cilvēkiem ar ierobežotām iespējām - tiem, kam nestrādā kājas vai konstatēts nanisms. Šajā posmā viņi kļūs par tehniski ekonomiskā pamatojuma projekta daļu, tādējādi aģentūrā varētu izprast īpašas prasības, ieskaitot drošību un tehniku, cilvēku ar invaliditāti kosmiskajiem lidojumiem. Taču EKA ir apņēmusies nākotnē padarīt "parastronautus" par realitāti.

Inklūziju attīstīs arī citās jomās - piemēram, astronautu vidū vēlas redzēt vairāk sieviešu. Šobrīd Eiropas astronautu vidū ir tikai viena sieviete (itāliete Samanta Kristoforetti), līdzīgā situācija izveidojusies arī aģentūras pārvaldē (Elodi Vio, komunikāciju direktore). Lielākā daļa cilvēku, kas ieņem vadošos amatus robotizēto lidojumu programmā, ir vīrieši.

Загадочное зеленое свечение: российский космонавт снял уникальные кадры с борта МКС  - Sputnik Latvija, 1920, 20.01.2021
Video
Noslēpumainā zaļā blāzma: Krievijas kosmonauts no SKS klāja nobildējis unikālus kadrus

2008. gadā, kad EKA pēdējo reizi veica astronautu atlasi, interesentu vidū bija tikai 16% sieviešu. Aģentūra vēlas, lai šoreiz situācija mainītos.

Kandidātiem jābūt dabaszinātņu, medicīnas, inženierzinātņu, matemātikas vai datorzinātņu maģistra grādam vai lidotāja-izmēģinātāja kvalifikācijai.

"Viņiem jārunā labā angļu valodā un labi jāprot vēl viena valoda, vienalga, kāda," saka Lusija van der Tasa, EKA talantu meklēšanas nodaļas vadītāja.

Krievu valodas stundas, kas ir otrā SKS darba valoda, tiks iekļautas astronautu apmācības programmā.

Pēc atlases vismaz četri cilvēki iestāsies EKA astronautu pamatvienībā, kas bāzējas Ķelnē. Vēl divdesmit cilvēki veidos rezervi un varēs nokļūt kosmosā, ja kāds no pamatvienības dalībniekiem ies pensijā, vai arī ja kāda no valstīm organizēs savu misiju SKS, kas ir iespējams, jo Amerikas kosmosa kompānijas SpaceX and Boeing ir nolēmušas pārdot vietas savos kosmoplānos.

Вид на планету Земля из космоса - Sputnik Latvija, 1920, 02.01.2021
Viedoklis
Citplanētu iebrukums. No kurienes uz Zemes parādījusies dzīvība

Arī kandidāts ar invaliditāti pagaidām paliks rezervē, kamēr EKA ar saviem partneriem no SKS izstrādās veidus, kā nogādāt kosmosā parastronautu.

"Mēs neesam pietiekami evolucionējuši lidojumiem kosmosā, tāpēc kosmosā mēs visi esam invalīdi," saka Samanta Kristoforetti.

Pēc Lielbritānijas astronauta Tima Pika stāstītā, pašlaik EKA strādā pie programmas "Artemīda", kas ļaus nogādāt cilvēkus uz Mēnesi, un no turienes uz Marsu. Tātad astronauti, ko atlasa EKA, var kļūt par pirmajiem eiropiešiem uz Marsa.

Ziņu lente
0