Politika

Džo Baidens atcēlis vairākus Trampa rīkojumus

© Sputnik / Stringer / Pāriet pie mediju bankasВыборы президента США
Выборы президента США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Džo Baidens pirmajā dienā ASV prezidenta postenī atcēlis vairākus iepriekšējā prezidenta rīkojumus, kā arī iecēlis pagaidu valsts sekretāra, frinanšu ministra un tieslietu ministra pienākumu izpildītājus.

RĪGA, 21. janvārisSputnikDžo Baidens, 46. ASV prezidents pirmajā darba dienā atcēlis vairākus Donalda Trampa rīkojumus, vēsta RIA Novosti.

Cita starpā viņš atzinis par nepieciešamu ASV atgriešanos Pasaules veselības organizācijā. Valsts izstāšanās procesu pērnā gada jūlijā iniciēja Tramps, apsūdzot organizāciju par koronavīrusa epidēmijas mērogu slēpšanu Ķīnas interesēs un atteikšanos no reformām.

Президент США Дональд Трамп во время посещения пограничной стены между США и Мексикой в ​​Аламо, штат Техас - Sputnik Latvija
Foto
Neizdevās padarīt Ameriku varenu: Donalda Trampa prezidentūras gadi

Tāpat Džo Baidens atgriezis ASV arī Parīzes Klimata konvencijā, no kuras iepriekš nolēmis izstāties viņa priekšgājējs. Dokuments paredz ogļskābās gāzes izmešu samazināšanu.

Jaunais prezidents apturējis arī nožogojuma būvniecību uz Meksikas robežas un atcēlis ārkārtējo situāciju pierobežas teritorijā.

Iepriekš Trampa administrācija pieņema stingrākus imigrācijas noteikumus valstij migrantiem un uzcēla lielā Meksikas robežas iecirknī nožogojumu, lai aizkavētu nelegālu iekļūšanu ASV teritorijā. Tramps apsolīja uzbūvēt 720 – 800 kilometrus garu sienu, līdz 5. janvārim bija uzcelti 727 kilometri. Pie tam Baidens iepriekš lika saprast, ka jau uzcelto nenojauks.

Bez tam Baidens parakstījis rīkojumu par ierobežojumu atcelšanu iebraukšanai Savienotajās Valstis vairāku Tuvo Austrumu valstu iedzīvotājiem. 2017. gadā Tramps aizliedza iebraukšanu Irānas, Lībijas, Sīrijas, Jemenas, Somālijas, Sudānas un Irākas pilsoņiem. Pēc tam, kad vairākas tiesu instances vietējā līmenī atzina rīkojumu par nelikumīgu, to rediģēja: svītroja Irāku un Sudānu, toties pievienoja Čadu un KTDR. Melnajā sarakstā iekļuvuši arī Venecuēlas ierēdņi.

Импичмент Трампу и инаугурация Байдена: что происходит в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Video
Impīčments Trampam un Baidena inaugurācija: kas notiek Vašingtonā

Vēl viens rīkojums, ko parakstījis jaunais valsts vadītājs, atsauc atļauju cauruļvada Keystone XL būvdarbiem uz Kanādas un ASV robežas, ko atbalstīja Donalda Trampa administrācija.

Savā pirmajā darba dienā ASV valsts prezidents Džo Baidens iecēlis arī pagaidu valsts sekretāra, frinanšu ministra un tieslietu ministra pienākumu izpildītājus.

Ziņots, ka valsts sekretāra pagaidu pienākumus pildīs Dens Smits, finanšu ministra – Endijs Bokols, tieslietu ministra – Montijs Vilkinsons.

Valsts sekretāra postenim Baidens izvirzījis Entoniju Blinkenu, finanšu ministra postenim – Džanetu Jellenu, tieslietu ministra postenim – Meriku Garlandu.

Ziņu lente
0