Ne tikai atmaksa vien: specvienības veterāns paskaidroja, ar ko saistīts terorakts Vīnē

© REUTERS / StringerБоевик "Исламского государства" на улицах Мосула
Боевик Исламского государства на улицах Мосула - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Terorakts nav organizēts tikai atriebības dēļ, kā to skaidro džihādisti, - uzbrukums Vīnē ir jānovērtē pasaules notikumu kontekstā.

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. Nezināmu personu grupa pirmdienas vakarā organizēja uzbrukumu sēriju Vīnē. Vietējo varasiestāžu dati liecina, ka uzbrukumos sešās vietās Austrijas galvaspilsētā gājuši bojā 4 cilvēki, 18 – ievainoti. Viens no kaujiniekiem ir likvidēts. IeM ziņoja, ka likvidētais strēlnieks bija "Islāma valsts" (vairākās valstīs aizliegts teroristisks grupējums) piekritējs.

Ņemot vērā atklātos avotos pieejamo informāciju, var droši teikt, ka uzbrukumu nav organizējuši vientuļi teroristi, sarunā ar radio Sputnik norādīja antiterora grupas "Alfa" veterānu asociācijas loceklis, atvaļinātais apakšpulkvedis Andrejs Popovs.

"Tā ir izplānota akcija un labi sagatavota specoperācija. Kad sešos punktos sākas apšaude, tas nozīmē, ka teroristu pagrīdes rīcībā ir labi konspirētu aģentu tīkls, kuri dzīvo kā parasti Austrijas pilsoņi," paskaidroja Popovs.

Eksperts atzīmēja, ka pēdējo desmit gadu laikā terors tiek izmantots gandrīz jebkādu – gan ekonomisku, gan politisku problēmu risināšanai.

Ситуация возле собора Нотр-Дам в Ницце, где произошло нападение на людей и есть жертвы, Франция - Sputnik Latvija
Nazis, Korāns, divi telefoni: kas tika atrasts pie Nicas terorakta īstenotāja

"Terorakti notiek ne tikai atriebības dēļ, kā to skaidro džihādisti. Vispirms terors paredzēts baiļu eskalācijai. Tas ir mēģinājums ietekmēt sabiedrisko viedokli un varasiestāžu lēmumus vai centieni novērst uzmanību no kaut kā. Tāpēc teroraktu Vīnē jāizskata paralēli notikumiem pasaulē," viņš teica.

Pie tam, pēc Popova domām, paši teroraktu izpildītāji tiek izmantoti akti. "Neviens viņiem neskaidro patiesos mērķus un uzdevumus. Izpildītāji no sirds tiks ideāliem, kuru labā strādā," uzsvēra eksperts.

Sputnik sarunbiedrs piebilda, ka tagad galvenais terorisma apkarošanā ir informācijas apmaiņa.

"Krievija to vairākkārt uzsvērusi un piedāvājusi sadarbību šajā jautājumā. Starp tiem, kas saistīti ar ISIS sagraušanu, galvenā ir Krievija ir milzīgo pieredzi, praktiskajām prasmēm un faktisko rezultātu: Krievijas specdienesti novērsuši milzīgu skaitu teroraktu," atgādināja Popovs.

Уникальные кадры спецопераций: Минобороны РФ показало, как уничтожают террористов - Sputnik Latvija
Video
Unikāli speciālo operāciju kadri: Krievijas AM parādīja, kā tiek likvidēti teroristi

Aizvadītajā nedēļā Francijā notika vairāki ar nažiem bruņotu ļaundaru uzbrukumi. Netālu no baznīcas Nicā nezināmas personas uzbrukumā gājuši bojā trīs cilvēki, noziedznieks ir aizturēts. Aviņonā vīrietis mēģināja nodurt policistus un tika likvidēts. Lionā policija aizturēja ar nazi bruņotu vīrieti, kurš gatavojās uzbrukt. Francijas varasiestādes apsolīja tūlītēju atbildi terora vilnim.

Oktobra vidū Parīzes priekšpilsētā gāja bojā vēstures skolotājs Semjuels Patī, kurš mācību nodarbībās demonstrēja karikatūras par pravieti Muhamedu. Viņam tika nogriezta galva. Uzbrucēju likvidēja policija.

Ziņu lente
0