Eksperts: eiropieši parādījuši savu viedokli par "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasДиректор по энергетическому направлению Института энергетики и финансов Алексей Громов
Директор по энергетическому направлению Института энергетики и финансов Алексей Громов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Austrijas kompānijas "OMV" atbilde uz Polijas varasestādes prasību noskaidrojusi spēku sadalījumu Eiropā jautājumā par topošo gāzesvadu "Ziemeļu straume 2".

RĪGA 3. novembris – Sputnik. Austrijas kompānija "OMV", viens no Krievijas koncerna "Gazprom" partneriem projektā "Ziemeļu straume 2", paziņoja, ka pārsūdzēs Polijas antimonopola regulatora UOKiK prasību lauzt līgumu par gāzesvada būvdarbu finansēšanu. "OMV" uzsvēra, ka Varšavas lēmumam nav nekāda tiesiskā pamata.

Pašreizējos apstākļos jebkuras ziņas no KF partneriem Rietumos, kuri demonstrē uzticību "Ziemeļu straumei 2", ir jāuzskata par pozitīvām, konstatēja Enerģētikas un finanšu institūta Enerģētikas departamenta vadītājs Aleksejs Gromovs.

"Es pagaidām negribētu runāt par kaut kādu oficiālo viedokli. Pēdējos gados tiesvedības ap Krievijas "Gazprom" galvenajiem projektiem bieži beidzas tam par ļaunu. Tomēr "OMV" paziņojumu var novērtēt kā pozīcijas iezīmēšanu par to, ka Eiropā ir kompānijas, gatavas aizstāvēt projekta realizāciju kopā ar "Gazprom"," paskaidroja Gromovs sarunā ar Sputnik Latvija.

Eksperti norādīja, ka daudz kas būs atkarīgs no apelācijas rezultātiem, ko iesniedzis "Gazprom" par Polijas tiesas lēmumiem jautājumā par "Ziemeļu straumi 2".

Краново-монтажное трубоукладочное судно Академик Черский - Sputnik Latvija
Austrijas kompānija "OMV" atbildējusi uz Polijas prasību par "Ziemeļu straumi 2"

Oktobra sākumā Polijas regulators UOKiK paziņoja, ka piespriedis "Gazprom" sodu 7,6 miljardu dolāru apmērā lietā par valsts antimonopola likumdošanas pārkāpumu, projekta partnerus Eiropā – par 61 miljonu dolāru kopumā. UOKiK piebilda, ka Eiropas kompāniju pienākums esot 30 dienu laikā lauzt līgumus par gāzesvada būvdarbu finansēšanu.

Gāzesvada "Ziemeļu straume 2" ietvaros "Gazprom" izbūvē divus cauruļuvadus no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai sadarbībā ar Eiropas kompānijām "Royal Dutch Shell", "OMV", "Engie", "Uniper" un "Wintershall". Pašreizējā informācija liecina, ka no 2450 kilometrus garā gāzesvada atlicis izbūvēt 160 kilometrus. Pret "Ziemeļu straumi 2" iebilst Ukraina, kas nevēlas zaudēt Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus, ASV, kas aktīvi cenšas pārdot ES savu sašķidrināto dabasgāzi, kā arī Polija, Latvija un Lietuva, kas to uzskata par politisku projektu.

Громов: европейцы прояснили свою позицию по "Северному потоку - 2"
Ziņu lente
0