KF Aizsardzības ministrija nosodīja Vācijas dalību NATO mācībās ar kodolieročiem

© ARMEND NIMANI / AFPНАТО
НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas AM norādīja, ka tamlīdzīgi lēmumi pazemina kodolieroču pielietojuma slieksni, provocē tālāku spriedzes pieaugumu Krievijas un NATO saskarsmes līnijā un kaitē uzticēšanās līmenim Eiropā.

RĪGA, 25. oktobris — Sputnik. Lēmums iesaistīt Vāciju NATO mācībās ar kodolieročiem pazemina to pielietojuma slieksni un rupji pārkāpj Līgumu par kodolieroču neizplatīšanu, uzsvēra Krievijas Aizsardzības ministrija.

Ziņots, ka 23. oktobrī uz Krievijas AM tika uzaicināts Vācijas vēstniecības aizsardzības atašejs, kurš tika informēts par Krievijas AM pozīciju sakarā ar Vācijas dalību NATO mācībās "Steadfast Noon" un "Resilient Guard", kuru gaitā tiek izspēlēti amerikāņu taktisko kodolieroču pielietojuma elementi.

Испытания ядерного оружия - Sputnik Latvija
ASV kodola spēlē iesaistās Vācija: KF Aizsardzības ministrijā paziņoja par rupju pārkāpumu

"Norādīts, ka lēmums piesaistīt kodolieroču pielietojuma scenāriju izspēlē to NATO locekļu, kuru rīcībā kodolieroču nav, piemēram, Vācijas Federatīvās Republikas karavīrus un dubulta mērķa aviāciju, ir Līguma par kodolieroču neizplatīšanu rupjš pārkāpums," teikts paziņojumā, ko citēja RIA Novosti.

Uzsvērts, ka tamlīdzīgas darbības "pazemina kodolieroču pielietojuma slieksni, provocē tālāku spriedzes pieaugumu Krievijas un NATO saskarsmes līnijā un kaitē uzticēšanās līmenim Eiropā.

Pie tam Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova norādīja, ka ASV kopīgās mācības ar NATO valstīm, kuru gaitā kodolieroču sagatavošanu un pielietošanu izspēlē karavīri no valstīm, kuru rīcībā kodolieroču nav, pārkāpj Līguma par kodolieroču neizplatīšanu un kaitē šim daudzpusējam dokumentam, vēstīja RIA Novosti.

"ASV ierastā prakse – treniņi, kas saistīti ar kodolieroču sagatvošanas un pielietošanas jautājumiem to valstu karavīriem, kuru rīcībā tāda bruņojuma nav, ir Līguma par kodolieroču neizplatīšanu 1. un 2. panta tiešs, skandalozs pārkāpums, un tas kaitē pašam līgumam," Zaharova norādīja preses brīfingā.

Выступление президента РФ В. Путина с видеообращением на 75-й сессии Генассамблеи ООН - Sputnik Latvija
Putins ierosinājis pagarināt NEW START uz gadu bez jebkādiem noteikumiem

"Šai problēmai var būt tikai viens risinājums – atgriezt visus ASV kodolieročus amerikāņu teritorijā, likvidēt atbilstošo infrastruktūru, kas dod iespēju ātri izvērst šos ieročus citu valstu teritorijā, un atteikties no mācībām, kas saistītas ar kodolieroču sagatavošanas un pielietošanas jautājumiem to valstu bruņoto spēku karavīriem, kuru rīcībā tāda bruņojuma nav, piebilda Zaharova.

Iepriekš izdevums Bild pastāstīja, ka mācības "Steadfast Noon" notika Nērfenihas aviobāzē Ziemeļreinas-Vestfālenes zemē. Tajās piedalījās vācu GKS un to sabiedrotie NATO. Manevros tika izmantoti iznīcinātāji-bumbvedēji, kas spēj nest kodolieročus. Materiālā izskanēja informācija, ka mācību galvenais  mērķis esot Vācijas aizsardzības izspēlēšana ar kodolbumbu palīdzību.

Ziņu lente
0