Minska atbildēja uz Rietumu atteikšanos atzīt Lukašenko par leģitīmo prezidentu

© Photo БелТА / Pāriet pie mediju bankasВступление А. Лукашенко в должность президента Белоруссии
Вступление А. Лукашенко в должность президента Белоруссии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka baltkrievu tauta – vienīgais varas avots un suverenitātes nesējs – ir izdarījusi savu izvēli.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Dažu rietumvalstu centieni apšaubīt Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko leģitimitāti neataino visas starptautiskās sabiedrības viedokli, uzskata valsts Ārlietu ministrija.

Площадь государственного герба и флага в Минске - Sputnik Latvija
Lukašenko slepeni stājies Baltkrievijas prezidenta postenī

Ministrija preses dienesta paziņojumā uzsvērts, ka baltkrievu tauta – vienīgais varas avots un suverenitātes nesējs – ir izdarījusi savu izvēli, vēsta RIA Novosti.

"Tieši tam ir noteicošā nozīme. Kaut kādas atsevišķu darboņu izgudrotas ārējas leģitimācijas procedūras no visiem viedokļiem ir nenozīmīgas. Mēs jau sen esam starptautiski atzīta neatkarīga valsts un esam līdztiesīgi visiem pārējiem starptautiskajā arēnā," konstatēja ĀM.

Ministrija atgādināja, ka "aizliegums iejaukties iekšējās lietās ir viens no starptautisko tiesību stūrakmeņiem, kas nostiprināts ANO Statūtu 2. pantā".

"Tāpēc baltkrievi patstāvīgi un bez ārējas iejaukšanās izvēlas savas valsts vadītāju, parlamentu un vietējās padomes. Baltkrievu tautai nav vajadzīga savas varas "leģitimācija" no patvaļīgu fakultatīvu "leģitimatoru" puses," piebilda diplomāti.

23. septembrī bez iepriekšēja paziņojuma Aleksandrs Lukašenko stājās prezidenta amatā. Ceremonija notika Neatkarības pilī.

Pēc tam Eiropas Savienības diplomātijas vadītājs Žuzeps Borels paziņoja, ka Lukašenko inaugurācijai trūkst demokrātiskās leģitimitātes un tā ved pie krīzes padziļināšanās Baltkrievijā.

Protesti Baltkrievijā

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas notika 9. augustā. Saskaņā ar CVK datiem, tajās uzvaru izcīnīja Lukašenko, kurš saņēmis 80,1% balsu. Opozīcija un Eiropas Savienība neatzina balsojuma rezultātus, republikā sākās protesti.

Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
ES nosauca termiņu, kad Lukašenko "pārstās" būt prezidents

Pirmajās dienās policija un speciālo uzdevumu vienības izkliedēja protestu akcijas ar asaru gāzes, ūdensmetēju, gaismas un trokšņa granātu, gumijas ložu palīdzību, vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti. Pēc tam tika pieņemts lēmums atteikties no spēka metodēm.

Trešdien, pēc Lukašenko inaugurācijas protesti pastiprinājās. Ielās izgājušie cilvēki tika izkliedēti ar ūdensmetējiem un stekiem, varasiestāžu pārstāvji tika apmētāti ar pudelēm, olām un kartupeļiem. Cietuši vairāki speciālo uzdevumu vienības darbinieki.

Ziņu lente
0