Militārais eksperts: NATO dārgi maksās provokācija uz Baltkrievijas robežas

© SputnikВоенный эксперт, полковник в отставке Виктор Литовкин
Военный эксперт, полковник в отставке Виктор Литовкин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējamas sīkas provokācijas Baltkrievijas pierobežā, tomēr NATO spēki nešķērsos robežu, jo saprot, ka Baltkrievijas sabiedrotais ir kodollielvalsts – Krievija, uzskata militārais eksperts Viktors Ļitovkins.

RĪGA, 15. septembris – Sputnik. ASV tanki gandrīz pietuvojušies Baltkrievijas robežai, informēja valsts aizsardzības ministrs Viktors Hreņins. Viņš atklāja, ka ASV pārvietojušas uz Lietuvu 69. tanku pulka 2. tanku bataljonu. Tehnika dislocēta Pabrades poligonā, 15 kilometru attālumā no robežas. Viņš konstatēja, ka piedevām NATO aktivizējusi aviācijas izlūkošanu pie Baltkrievijas robežām.

NATO spēki spēj sarīkot nenozīmīgas provokācijas pie Baltkrievijas robežas, tomēr pašu robežu nepārkāps, sarunā ar Sputnik Latvija savas domas pauda militārais eksperts, atvaļinātais pulkvedis Viktors Ļitovkins.

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Amerikāņu tanki jau ir Lietuvā, 15 kilometrus no robežas: Baltkrievija sit trauksmes zvanu

"Visiem zināms, kāda ir situācija Baltkrievijā, un ir labi redzams, ka tas ir spiediens uz Minsku no NATO puses. Tādas darbības liek baltkrieviem pārvietot savu armiju robežu tuvumā, izvest karavirus no pilsētām, kur protesti var pāraugt nekārtībās. NATO spēki spēj organizēt provokāciju uz Baltkrievijas robežas, tomēr valsts ir Kolektīvās drošības līguma organizācijas locekle un Krievijas sabiedrotā. Savukārt KF kodolpolitikas pamatos skaidri norādīts, ka, sākoties kodolvalsts uzbrukumam Krievijai vai tās sabiedrotajiem, Krievijai ir tiesības izmantot kodolieročus. NATO to ļoti labi saprot un robežu nepārkāps, tomēr nelielas provokācijas uz robežas ir iespējamas," teica Ļitovkins.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko jau augusta vidū konstatēja, ka NATO "kāpurķēdes žvadz" pie Baltkrievijas vārtiem, un pauda bažas par alianses spēku paplašināšanos Lietuvā un Polijā. Toreiz NATO apliecināja, ka karavīri atrodas pie Baltkrievijas robežām, lai "novērstu konfliktus un saglabātu pasauli". Lukašenko uzdeva pastiprināt aizsardzības pasākumus reģionā. Vēlāk viņš atzīmēja, ka toreiz pie rietumu robežām bija izvērsta "gandrīz puse Baltkrievijas armijas".

Vairāk nekā mēnesi Baltkrievijā nenorimst protesti pēc prezidenta vēlēšanām. Opozīcija neatzina Aleksandra Lukašenko uzsvaru un ziņoja, ka tiek radīta koordinācijas padome "varas transferam" valstī. Ģenerālprokuratūra uzskata to par draudiem Baltkrievijas valstiskumam un ierosināja krimināllietu. Vairāki opozīcijas aktīvisti ir aizturēti.

Литовкин объяснил, почему НАТО не осмелится перейти границу Беларуси
Ziņu lente
0