"Tūlīt un bez ierunām": ASV un Eiropas valstis vērsušās pie Baltkrievijas valdības

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Риге прошла акция в поддержку протестующих в Беларуси.
В Риге прошла акция в поддержку протестующих в Беларуси. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība, ASV, Lielbritānija un Šveice publicējušas kopīgu aicinājumu Baltkrievijas valdībai.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Eiropas Savienības pārstāvniecības Baltkrievijā vietnē publicēts Eiropas Savienības, ASV, Lielbritānijas un Šveices misiju kopīgais paziņojums, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti. 

Valstu pārstāvji savā publikācijā aicina Baltkrievijas valdību "nekavējoties un bez ierunām" atbrīvot visus "netaisnīgi aizturētos".

Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Putins paziņoja Krievijas pozīciju Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu jautājumā

Politiķi atgādināja Baltkrievijai par nepieciešamību ievērot demokrātiskās cilvēka tiesības un brīvības, kas paredzētas starptautiskajās tiesiskajās normām.

"Mēs sagaidām pilnvērtīgu un pārskatāmu visu domājamo noziegumu un pilnvaru ļaunprātīgas izmantošanas izmeklēšanu ar mērķi saukt vainīgos pie atbildības. Tikai tas dos iespēju noregulēt krīzi miera ceļā un atklāta nacionāla dialoga pamata," paziņojumu citēja RIA Novosti.

Diplomāti īpašu uzmanību pievērsa Baltkrievijā notiekošo protestu miermīlīgajam raksturam.

Protesti Baltkrievijā

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas notika 9. augustā. Pēc tām valstī sākās opozīcijas protesta akcijas, kas nepiekrita balsošanas rezultātiem. Centrālā vēlēšanu komisija infomēja, ka jau sesto reizi uzvarējis pašreizējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarējusi Svetlana Tihanovska, kura saņēma aptuveni 10% balsu.

Pirmajās dienās varasiestādes izkliedēja protesta akcijas. Pret tām tika izmantota asaru gāze, ūdens metēji, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lodes. Pēc tam akciju izkliedēšana ar vardarbīgām metodēm tika pārtraukta. Oficiālie dati liecina, ka pirmajās dienās aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Valsts IeM informēja, ka nekārtībās cietuši simtiem cilvēku, vairāk nekā 120 likumsargi guvuši ievainojumus, trīs akciju dalībnieki gājuši bojā.

Krievijas reakcija

Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā žurnālistam Sergejam Briļovam iezīmēja Maskavas viedokli par prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā. Viņš akcentēja, ka Maskava atzīst 9. augustā Baltkrievijā notikušo prezidenta vēlēšanu leģitimitāti.

Pie tam Putins atgādināja, ka Baltkrievijas vadība aicināja novērotājus no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas apmeklēt vēlēšanas, taču tie kaut kāda iemesla dēļ neieradās. Pēc Krievijas līdera domām, šis fakts var uzvedināt uz domām par to, ka viedoklis par vēlēšanu rezultātiem bija sagatavots iepriekš.

Tāpat iepriekš Putins konstatēja, ka Krievijas attieksme pret notikumiem Baltkrievijā ir ieturētāka nekā ES un ASV pausais viedoklis, jo baltkrievi ir miermīlīga tauta un paši spēj atrisināt savas problēmas miera ceļā.

Ziņu lente
0