Lukašenko uzdevis slēgt streikojošos uzņēmumus

© REUTERS / Vasily FedosenkoУчастники акции протеста перед Министерством иностранных дел в Минске
Участники акции протеста перед Министерством иностранных дел в Минске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas valsts vadītājs uzsvēra: ja kāds nevēlas strādāt, gubernatoriem un izpildkomiteju priekšsēdētājiem nevajag viņus piespiest.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, uzstājoties mītiņā Grodņā, uzdeva no 24. augusta slēgt streikojošos uzņēmumus, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz telekanālu RT.

Baltkrievijas valsts vadītājs uzsvēra: ja kāds nevēlas strādāt, gubernatoriem un izpildkomiteju priekšsēdētājiem nevajag viņus piespiest.

Александр Лукашенко выступает перед сторонниками на площади Независимости - Sputnik Latvija
NATO bruņotie spēki ir pienākuši pie Baltkrievijas robežām, paziņoja Lukašenko

"Nevajag. Mēs viņus tik un tā nepiespiedīsim un nepierunāsim. Valsts pārdzīvos. Taču, ja uzņēmums nestrādā, - no pirmdienas slēdzeni pie vārtiem, apturēsim. Cilvēki nomierināsies, tad noskaidrosim, ko pēc tam aicināt uz šo uzņēmumu. No pirmdienas," teica prezidents.

Virkne Baltkrievijas uzņēmumu informēja par darbinieku streikiem, ziņoja, ka ražotnes apturētas. Tomēr, saskaņā ar republikas premjerministra Romāna Golovčenko datiem, visas ekonomikas reālā sektora organizācijas strādā ierastajā režīmā.

Runājot par protestiem ielās, Lukašenko atzīmēja, ka to koordinatori "sēž aiz robežas, kaimiņvalstīs" un saņem to valdību atbalstu.

"Pāri robežai brauc dažādi cilvēki. (..) Atbrauc, vicina karogus, trako, jūs musina uz nekārtībām. Nekārtību musinātāju kodols nav Grodņas iedzīvotāji, nav baltkrievi. Viņi sēž tur – pie Varšavas, pie Viļņas," piebilda prezidents.

Sarunā ar mītiņa dalībniekiem viņš lūdza piedot miličiem. Pirmajās protestu dienās tik ziņots par varasiestāžu darbinieku stingrajiem soļiem ar mērķi tos pārtraukt.

"Ko jūs darīsiet, ja sāksies bandītisms ielās? Kam jūs zvanīsiet? "Nulle viens", "nulle divi"¸"nulle trīs" vai 101, 102, 103 — šos numurus mēs zinām no bērnības. Nesodiet šos cilvēkus. Tie ir jūsu cilvēki. Pat ja viņi kaut kur ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," teica prezidents.

Министр иностранных дел Польши Яцек Чапутович - Sputnik Latvija
Kas runā? Polijas ministrs iegāza Baltkrievijas opozīciju

Viņš piebilda, ka 60 peocenti video ierakstu ar cietušajiem, kuri demonstrē zilumus pēc akcijām, ir inscenēti.

Valsts vadītājs pauda pārliecību, ka viens no protestu mērķiem ir radīt spriedzi attiecībās ar Krieviju.

"Mūs šeit tracina, lai pēc tam mestos virsū Krieviju. Tas ir tramplīns, un mums tas ir jāsagrauj. Par to mēs esam vienisprātis ar prezidentu Putinu," Lukašenko paziņoja sarunā ar RT.

Jautāts, kāpēc nav ilgi parādījies publikas priekšā pēc vēlēšanām, prezidents atklāja, ka paredzējis asu notikumu attīstību.

"Godīgi sakot, es zināju, ka tā būs. Es baidījos no sadursmēm tajā asajā periodā. Un viņi (opozīcija – red.) tam gatavojās: "ja iznāks lukašenieši, sitīsim". Es baidījos, ka šie cilvēki cietīs. Tāpēc mēs ieturējām pauzi. Nu, varbūt mazliet pāršāvām pār strīpu," viņš paskaidroja.

Situācija Baltkrievijā

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas notika 9. augustā. Pēc tām valstī sākās opozīcijas protesta akcijas, kas nepiekrita balsošanas rezultātiem. Centrālā vēlēšanu komisija infomēja, ka jau sesto reizi uzvarējis pašreizējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarējusi Svetlana Tihanovska, nevis Lukašenko.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Radioklausītājs pastāstīja, kāpēc Latvija nedrīkst iejaukties Baltkrievijas lietās

Pirmajās dienās varasiestādes izkliedēja protesta akcijas. Pret tām tika izmantota asaru gāze, ūdens metēji, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lodes. Pēc tam akciju izkliedēšana ar vardarbīgām metodēm tika pārtraukta. Oficiālie dati liecina, ka pirmajās dienās aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Valsts IeM informēja, ka nekārtībās cietuši simtiem cilvēku, vairāk nekā 120 likumsargi guvuši ievainojumus, trīs akciju dalībnieki gājuši bojā.

Tihanovska patlaban uzturas Lietuvā. Vēstīts, ka politiķei it kā neesot bijis citas iespējas, kā vien pamest valsti, viņas izbraukšanu esot "organizējušas" Baltkrievijas varasiestādes.

Ziņu lente
0