Eksperti stāsta par KF jaunā raķešu vilciena "Barguzin" tapšanas termiņiem

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasБоевой железнодорожный ракетный комплекс (БЖРК) "Молодец"
Боевой железнодорожный ракетный комплекс (БЖРК) Молодец - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti uzskata, ka "Barguzin" būtu efektīvākā atbilde uz stratēģiskajiem draudiem, kas saistīti ar NATO militāro bāzu paplašināšanos pie Krievijas robežām.

RĪGA, 17. augusts — Sputnik. Krievijas Stratēģiskie raķešu spēki (SRS) varētu saņemt jauno militāro dzelzceļa raķešu kompleksu (MDzRK) "Barguzin" tuvāko 3-5 gadu laikā, ja valsts militārā vadība pieņems atbilstošu lēmumu, intervijā RIA Novosti pastāstīja eksperts stratēģiskā bruņojuma jomā, SRS veterāns Vladimirs Jevsejevs.

Iepriekš tika plānots, ka jaunās paaudzes MDzRK "Barguzin" tiks izstrādāts līdz 2018. gadam, taču 2017. gadā "Rossijskaja gazeta", atsaucoties uz informācijas avotu aizsardzības rūpniecības nozarē, atklāja, ka jaunā MDzRK izstrādes darbi ir apturēti.

"Es uzskatu, ka "Barguzin" būtu efektīvākā atbilde uz stratēģiskajiem draudiem, kas saistīti ar NATO militāro bāzu paplašināšanos pie Krievijas robežām. (..) Manuprāt, raķetes izmēģinājumu parauga izstrādei, izmēģināšanai un dažādu sistēmu tapšanai būs vajadzīgi apmēram 3-5 gadi. Raķešu kompleksam tas ir ļoti īss laiks," konstatēja Jevsejevs.

Eksperts pieļāva, ka minētais projekts tika iesaldēts, jo Krievijas valdība rēķinājās, ka tiks pagarināts līgums NEW START, turklāt arī finanšu jautājumam bija sava nozīme.

Aģentūras sarunbiedrs uzsvēra, ka tehnisko īpašību ziņā "Barguzin" būtiski pārspēj savu priekšgājēju – PSRS laikā tapušo MDzRK "Molodec", kas bija bruņots ar pārlieku smagu raķeti – tā neietilpa parastajā vagonā, tāpēc kļuva par nopietnu demaskējošo faktoru.

Боевой железнодорожный ракетный комплекс (БЖРК) - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Tas ir nenotverams": Krievijas ierocis, ko ASV nespēja izsekot

"Savukārt "Barguzin", pateicoties "atvieglotajai raķetei, kam pietiek vietas parastā vagonā, var palaist to jebkurā dzelzceļa posmā. Ja radīsies atbildes trieciena nepieciešamība, šis komplekss būs efektīvāks nekā MSRK (mobilais sauszemes raķešu komplekss), tāds kā "Topoļ" un "Jars", jo tiem jānokļūst lauka rajonā un jāizvēršas, lai palaistu raķeti, - tā viņi uz zināmu laiku kļūst ievainojami," paskaidroja Jevsejevs.

Padomju militārais dzelzceļa raķešu komplekss ar raķeti "Molodec" tika izsvītrots no bruņojuma 2005. gadā saskaņā ar līgumu START II. Līgums NEW START, kas to nomainīja, neaizliedz jaunus šāda tipa raķešu kompleksus.

"Barguzin" ir vilciena sastāvs, ārēji neatšķirams no parastā preču vilciena. Tā vagonos tiek uzstādītas trīs starpkontinentālās ballistiskās raķetes ar 30 kaujas galviņām (katras jauda – 550 kilotonnas). Turklāt vilcienā ir arī komandpunkti, tehnoloģiskās un tehniskās sistēmas, sakaru līdzekļi un personāls.

Kodolkara draudu gadījumā MDzRK iziet patrulēšanas maršrutos un iekļaujas citu dzelzceļa sastāvu plūsmā. Pēc pavēles vilciens apstājas un sagatavojas uzbrukumam – viras uz triju vagonu jumta atbīdās uz malām, iekšā noslēptie mehānismi liek pacelties raķešu starta konteineriem. Starts notiek dažu minūšu laikā.

ASV neizdevās radīt savu "Barguzinu"

Krievijas jaunā MDzRK "Barguzin" analogu patlaban nav nekur pasaulē. ASV tādu izstrādāt neizdevās. Par to intervijā Federālajai ziņu aģentūrai pastāstīja žurnāla "Arsenal Otečestva" komercdirektors Aleksejs Ļeonkovs.

"Analogu šai sistēmai patlaban nav nekur pasaulē. Kaut ko līdzīgu mēģināja radīt amerikāņi jau tolaik, kad mums bija padomju MDzRK "Molodec". Savu analogu viņi nosauca par "Peacekeeper", tomēr bruņotie spēki to nesaņēma – radās problēmas ar svaru, un vispār gāja pavisam citādi, nekā viņiem gribētos," pastāstīja Ļeonkovs.

Savukārt Krievijas inženieriem izdevās atrisināt ar MDzRK ražošanu saistītās tehniskās probēmas, raķešu komplekss pat kļuva par starptautisko līgumu objektu, atgādināja militārais eksperts.

Кофе и новости - Sputnik Latvija
Vācu medijus satrauc Krievijas "spoku vilciena" atgriešanās

Viņš pastāstīja, kā "Barguzin" pārspēj savu priekšgājēju: raķete būs vieglāka un kompaktāka, tai pietiks vietas standarta vagonā. Vilcienam "Molodec" bija vajadzīgi speciāli palielinātie "preču vagoni", tāpēc potenciālais pretinieks varēja tos identificēt un vērst pret tiem preventīvu triecienu, atzīmēja Ļeonkovs.

"Turklāt "Barguzin" vilks tikai viena lokomotīve, bet "Molodec" bija vajadzīgas veselas trīs," piebilda militārais eksperts.

Viņš norādīja, ka raķetēm būs principiāli jaunas kaujas galviņas, kas bez grūtībām spēj pārvarēt PRA kompleksus.

Iepriekš Sputnik stāstīja, kāds ir ekspertu viedoklis jautājumā par ASV prasību Krievijai – pārtraukt darbu pie raķetēm ar kodolenerģētiskajām iekārtām.

Ziņu lente
0