National Interest nobiedējis Krievijas labības eksporta aizliegums

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasУборка пшеницы
Уборка пшеницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NI uzskata, ka globālā sasilšana var palielināt vairāku valstu atkarību no Krievijas labības piegādēm, un negatīvās sekas padarīs graudu eksportētājus vieglāk ievainojamus.

RĪGA, 21. jūlijs Sputnik. Krievija var izmantot kviešu eksporta ierobežojumus kā "politisku ieroci", un šāda situācija rada bažas, stāsta National Interest.

Raksta autors atzīmēja, ka līdz 2028. gadam Krievija varētu iegūt savā kontrolē 20% pasaules labības eksporta, un, ņemot vērā globālo sasilšanu, valsts  varētu kļūt par vēl spēcīgāku "graudu lielvalsti", stāsta RIA Novosti.

Pēc NI domām, klimatiskās pārmaiņas līdz ar lauksaimnieciski apstrādājamo zemju platības palielināšanos, novest arī pie negatīvām sekām, ieskaitot meža ugunsgrēkus un sausumu – pilnīgi iespējams, ka šādas nelaimes kļūs ne vien biežākas, bet arī skarbākas.  No otras puses, globālā sasilšana var palielināt vairāku valstu atkarību no Krievijas labības piegādēm, un negatīvās sekas padarīs graudu eksportētājus vieglāk ievainojamus, klāsta izdevums.

Засуха - Sputnik Latvija
Pandēmija nav atnākusi viena: kādi pārbaudījumi vēl gaida šogad

Vienlaikus raksta autors atgādināja, ka pastāv arī labības eksporta kvota Covid-19 pandēmijas dēļ. Žurnāls vērtēja, ka importētāji (piemēram, Turcija, Ēģipte un Bangladeša) bija spiesti steigšus meklēt iespējas papildināt savas labības rezerves.

Izdevums atzina, ka pārtikas drošībai ir jābūt starp katras valdības prioritātēm, taču uzsvēra: pat laikā, kad 2010. gadā sausuma dēļ tika ieviesta kviešu eksporta kvota, Krievijā bija vērā ņemamas labības rezerves, tāpat kā šogad. Pirms desmit gadiem šī soļa dēļ pieauga pārtikas cenas visā pasaulē, uzskata raksta autors.

"Vēl lielākas bažas nekā Krievijas eksporta ierobežojumi krīzes laikā, rada risks, ka Krievijas eksports tiks ierobežots politiska spiediena dēļ. Krievija var pārvērst kviešu eksportu par ieroci, lai vērstu spiedienu pret valstīm, kam klimata pārmaiņu radītās grūtības pārtikas jomā neatstās izvēles iespējas," klāsta materiāla autors.

Šogad koronavīrusa pandēmijas dēļ Krievija pirmo reizi kopš 2010. gada apturēja labības eksportu pasaules tirgū. Lauksaimniecības ministrija informēja, ka labības beztarifa eksporta kvotu, kas ieviesta laikā no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam, ražotāji pilnībā izsmēla līdz 26. aprīlim.

Minētos pasākumus resors pamatoja ar nepiecieršamību nodrošināt valsts iekšējo labības un tās pārstrādes produktu pieprasījumu. Ministrija vērtēja, ka ierobežojumi neietekmēs valsts programmu īstenošanu un eksporta rādītājus 2020. gadā.

Ziņu lente
0