Eirokomisārs: recesija draud saplēst eirozonu daļās

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг Евросоюза
Флаг Евросоюза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas lietu eirokomisārs atzīmēja, ka ES pēc iespējas ātrāk jāsaskaņo Ekonomikas atjaunošanas plāns.

RĪGA, 11. jūlijs – Sputnik. Covid-19 dēļ eirozonā izraisītā recesija kļūst arvien dziļāka un draud saplēst ES valūtas savienību daļās, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz ekonomikas lietu eirokomisāra Paolo Džentiloni interviju izdevumam Welt.

"Jaunākie ekonomiskie dati kalpo par brīdinājumu: recesija ir dziļāka, nekā gaidīts, savukārt ekonomiskā attīstība eirozonas valstīs kļūst arvien nevienlīdzīgāka, nekā tika prognozēts pavasarī. Itālijā, Francijā un Spānijā ekonomika brūk par 10-11%. Tas ir ļoti daudz. Citas ekonomikas – Dānijas, Polijas, Zviedrijas vai Vācijas – pagaidām acīmredzot labāk tiek galā ar krīzi, tur mīnuss sastāda ap 4-6%. Tas, par ko mēs vienmēr esam brīdinājuši, apstiprinās: recesija Covid-19 dēļ draud saplēst eirozonu daļās," paziņoja viņš.

Канцлер Германии Ангела Меркель выступает в Европарламенте в Брюсселе - Sputnik Latvija
Kompromisi un liela nauda: ko Baltijas eirodeputāti gaida no VFR prezidentūras

Džentiloni atzīmēja, ka ES pēc iespējas ātrāk jāsaskaņo Ekonomikas atjaunošanas plāns. "Ja dalībvalstis saskaņos jaudīgo atjaunošanas plānu, tas stiprinās uzticību nacionālajām ekonomikām, un šī pati uzticība var veicināt ātrāku ES ekonomikas atjaunošanos," piebilda viņš.

Iepriekš EK prezentēja savus piedāvājumus Eiropas Savienības atjaunošanas fonda izveidošanai pēc dziļākās krīzes, kuru izraisījusi koronavīrusa izplatības apkarošana, 750 miljardu eiro apmērā. Šos līdzekļus tā plāno aizņemties finanšu tirgos un izsniegt Savienības valstīm dotāciju (līdz 500 miljardiem eiro) un kredītu veidā (līdz 250 miljardiem eiro). Fonds sastāvēs no virknes atbalsta sniegšanas mehānismu un darbosies noteiktā periodā. Plānots, ka tas atbalstīs ekonomiku līdz 2024. gada beigām.

Šis Eiropas Komisijas piedāvājums ir jāpastiprina ES dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam, un tās var to mainīt. Taču jau pirms EK piedāvājumu prezentēšanas vairākām valstīm bija domstarpības attiecībā uz iespējamā fonda parametriem.

Ziņu lente
0