Eksperte pastāstīja, kā un kāpēc mūs izseko sociālie tīkli

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasСоциальные сети
Социальные сети - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai jums kādreiz nav šķitis, ka atliek tikai apspriest kādu priekšmetu, un tās reklāma nekavējoties parādās visos resursos? Tas nav šķitums.

RĪGA, 5. jūlijs - Sputnik. Jebkuru lietotāja darbību tīmeklī iespējams aprakstīt ar mērķētās reklāmas iestatījumu algoritmiem. Par to, kā tas darbojas, radio Sputnik ēterā pastāstīja sociālo mediju speciāliste Jevgēņija Kuliša.

Vai jums kādreiz nav šķitis, ka atliek tikai apspriest kādu priekšmetu, un tās reklāma nekavējoties parādās visos resursos? Ja draudzenei nosūtīta sarkanas kleitas fotogrāfija, jūs nekavējoties uzdursieties tieši tādas kleitas reklāmai Instagram?

Социальная сеть Twitter - Sputnik Latvija
"Pārstājiet lietot krievu valodu": latviešu Twitter satracinājusi uzņēmuma reklāma

Tas nav šķitums. Tieši tā darbojas reklāma sociālajos tīklos, lai arī neviens to atklāti nestāsta, uzskata Maskavas blogeru apvienības dibinātāja,  sociālo mediju speciāliste Jevgēņija Kuliša.

"Skaļi neviens par to nerunā, lai arī daudzi to ir ievērojuši un par pārbaudījuši, tomēr serviss nesniedz nekādus oficiālus paziņojumus, viņi to viseim spēkiem noliedz. Tomēr eksperimenti rāda: ja, piemēram, esat noskatījušies kādus stories par to vai citu kosmētiku, teju vai nākamajā reklāmas publikācijā jums parādīsies šī pati vai konkurējošās firmas kosmētija. Nesen blogere Katja Konosova izdomāja ekspetimentu. Viņa vairākos stories pēc kārtas stāstīja par kaut kādu kosmētiku un palūdza savus lasītājus, nesakot ne vārda, nosūtīt viņai Telegram ekrānuzņēmumus – kāda reklāma viņiem parādīsies. Viņa saņēma milzum daudz ekrānuzņēmumu, kuros redzams: cilvēkiem parādījās tās pašas vai konkurējošās kosmētikas reklāma," Kuliša teikto publicēja RIA Novosti.

Viņa atzīmēja, ka ar to nenodarbojas ne paši blogeri, ne reklamējamā veikala īpašnieki – tas ir vispārējs algoritms. Tiesa, tas, kurš vēlas izplatīt savu reklāmu, var nospraust pietiekami detalizētus iestatījumus, kuri noteiks, kas tieši redzēs reklāmu. Iespējas ir atkarīgas no budžeta.

Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Viedoklis
Facebook nejauši tīšā kļūda

"Ir pietiekami detalizēti mērķētās reklāmas iestatījumi. Reklāmai Instagram ir noteikti iestatījumi Facebook, tie variējas atbilstoši budžetam: jo vairāk naudas jūs paredzat reklāmai, jo precīzākus iestatījumus varat nospraust. Var par izstrādāt iestatījumus tā, lai, piemēram, reklāmu redzētu puiši ar stabilām attiecībām, kuri pie tam patlaban ir tālu no mīļotās meitenes. Tas ir vienreizējs iestatījumus ziedu salonam, kad saki: "Mīļotā ir tālu? Nosūti viņai ziedus." Vai cits variants. Var iestatījumos noteikt, ka tā jāparāda meitenēm, kas interesējas par kosmētiku. Ja meitene pie tam aizraujas ar stories par kosmētiku, šī reklāma mērķēta viņai. Jebkura jūsu darbība jebkurā sociālajā tīklā un visur tīmeklī tai vai citādi ir aprakstīta ar konkrētiem mērķa iestatījumiem atbilstošiem algoritmiem," paskaidroja Kuliša.

Pēc viņas vārdiem, tas ir universāls algoritms reklāmas izplatīšanai visos sociālajos tīklos un platformās.

"Reklāma visur strādā saskaņā ar tādu principu. Ir liels skaits visādu stāstu, kuru autori apgalvo, ka Alisa, Siri un visi pārējie noklausās, par ko runā lietotāji. Reiz es ar vīru WhatsApp apspriedos, ka vajadzētu nopirkt GoPro pašiņu nūju, taču iepriekš nekur to nemeklēju un neskatījos. Tūlīt pēc tam man Yandex Direct no visām šķirbām sāka līst GoPro aksesuāru reklāma," radio Sputnik ēterā atcerējās Kuliša.

Ziņu lente
0