"Pārstājiet lietot krievu valodu": latviešu Twitter satracinājusi uzņēmuma reklāma

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasСоциальная сеть Twitter
Социальная сеть Twitter - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālpatrioti atkal ir satraukti. Šoreiz "pa ādu" dabūjusi telekomunikāciju kompānija "Tet", kas uzdrošinājusies publicēt sociālajos tīklos reklāmu krievu valodā.

RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. Mononacionālas valsts atbalstītāji nesēž rokas klēpī salikuši – viņi modri seko latviešu valodas lietojumam valstī, pareizāk sakot, tam, kā tiek aizliegta krievu valoda. Aizliegt taču ir daudz vieglāk nekā stiprināt savu dzimto latviešu valodu.

Sakarā ar krievu valodas ļaunprātīgu lietošanu nacionālpatriotu uzmanība atkal pievērsusies telekomunikāciju kompānijai "Tet". Šoreiz par valodas jautājumu satrauktos sociālo tīklu apmeklētājus aizkaitinājusi uzņēmuma reklāma krievu valodā. Starp citu, "Tet" reklāmas tvītā bija pieļauta gramatiska kļūda – izmantots nepareizs lietvārda locījums, tomēr komentētājus satrauca cits jautājums.

​"Sakiet, VVC, vai tas ir normāli, ka Latvijas uzņēmums Latvijā komunicē svešvalodā, kas nav neviena no ES oficiālajām valodām? Pie kam, šis nav privāts uzņēmums, uzņēmuma kontrolpakete pieder Latvijas valstij. Kad sāks ievērot Satversmē noteikto?" bija sašutis Twitter lasītājs Nodus Gordius. Acīmredzot viņš atgādināja par skandalozo, 2014.gadā pieņemto Satversmes preambulu.

Telekomunikāciju uzņēmuma pārstāvji pateicās par jautājumu un paskaidroja savu viedokli.

"Sveiki, paldies par jautājumu. Šis ir piedāvājums biznesa klientiem – kā zinām, ne visi biznesmeņi Latvijā ir latvieši, citi nāk, piemēram, no NVS reģiona valstīm. Reklāmas tiek tēmētas sociālā tīkla uzstādījumos –ja jums tā rādās, visticamāk, ikdienā internetā daudz lasiet krieviski," atbildēja "Tet".

​Līdzīgu atbildi saņēma arī pazīstamā latviešu publiciste Elita Veidemane – arī viņa nespēja paiet garām tik "kliedzošai" reklāmai Twitter.

"Es jau vienreiz jums pajautāju: kāpēc šis paziņojums ir krieviski? Mums jau ir iestājusies divvalodība?" sašuta Elita Veidemanu.

​Telekompānijas atbilde viņai nepatika, un publiciste turpināja savu domu.

​"Tas nav svarīgi, vai es lasu krieviski. Runa ir par jums, nevis par mani. Ka biznesmeņi ir ne tikai latvieši, tad lai viņi meklē tulkus. Krievu valoda nav ES oficiālā valoda, un Latvijā ir valsts valoda ir latviešu. Lūdzu, ievērojiet Valsts valodas likumu," uzstāja Veidemane.

​Viņai mēģināja iebilst pat citi komentētāji – viņi izkaidroja reklāmas darbības algoritmu sociālajos tīklos.

"Ir gan svarīgi, tādēļ jūs redzat šo tvītu (noķerta). Jums šķiet, ka labāk biznesam (tāpēc arī slikti ka valsts) neko nepārdot, ja nav latviski un latviešiem? Viņi tvītotu arī mandarīnā, ja būtu pieejama auditorija šeit. Un tam nav nekāda sakara ar valsts valodu, tikai bizness," publicisti pie prāta vest mēģināja Rihards Staņkovs, tomēr viņa bija nelokāma.

​"Es varu un drīkstu lasīt jebkurā valodā. Arī krievu. un krievu valodu pārvaldu pilnībā, starp citu. Bet uzņēmumam ir jāievēro Valsts valodas likums," turpināja Veidemane.

​Savukārt lietotājs Nodus Gordius savu verbālo dueli ar uzņēmumu "Tet" noslēdza ar aicinājumu pārtraukt Latvijā lietot krievu valodu.

"Jūsu uzņēmuma menedžmenta uzstādījums ir biznesu veidot ar pieliektu muguriņu? Jūsu arguments neiztur kritiku, jo  starptautiskā biznesa valoda ir angļu valoda. Sāciet ievērot Satversmi un pārstājiet Latvijā lietot krievu valodu!" uzrakstīja Nodus Gordius.

​Atgādināsim, ka telekomunikāciju kompānija "Tet" jau iepriekš nokļuvusi latviešu valodas kaismīgo aizstāvju redzeslokā.

Nesen ar Nacionālās apvienības pārstāvi Edvīnu Šnori (politiķi, kurš slavu guvis ar citātu par "krievu utīm) gadījās kuriozs – politiķis apvainojās uz "Tet" automātisko atbildētāju, kurš uzstājīgi turpināja sarunu ar viņu krievu valodā.

Ziņu lente
0