KF ĀM paziņoja par Atvērto debesu līguma sabrukuma draudiem ASV dēļ

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasЗаместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sestajā jūlija notiks Atvērto debesu līguma dalībvalstu videokonference; par galveno apspriešanas tematu kļūs Vašingtonas lēmums par izstāšanos no līguma.

RĪGA, 4. jūlijs – Sputnik. Maskava pieļauj, ka Atvērto debesu līgums var sabrukt pēc "domino efekta", paziņoja RIA Novosti Krievijas ĀM vadītāja vietnieks Sergejs Rjabkovs.

"Mēs pieļaujam, ka "domino efekts" ir iespējams un ka viskvēlāk ASV dažādos jautājumos atbalstošās valstis Vašingtonas spiediena ietekmē var izskatīt šādu iespēju. Mums to negribētos, jo tad līgums neizbēgami nonāks pie kraha," sacīja diplomāts.

Солдат армии США - Sputnik Latvija
Latvijā neielūdza: Rinkēvičs komentēja ASV prezidenta lēmumu par kareivju izvešanu

Sestajā jūlija notiks Atvērto debesu līguma dalībvalstu videokonference; par galveno apspriešanas tematu kļūs Vašingtonas lēmums par izstāšanos no līguma.

Rjabkovs atzīmēja, ka sēdes laikā ASV diez vai mainīs savu lēmumu. Pēc diplomāta teiktā, Maskava izskata visus atbildes rīcības variantus.

"Lielā mērā situācija ir atkarīga no tā, kā rīkosies citas valstis un kādā mērā esošie līguma dalībnieki izrādīs atbildību par tā likteni, nevis vienkārši deklaratīvi apzināsies, bet gan nodemonstrēs praksē, ka viņus uztrauc situācijas Eiropas drošības jomā, ka viņi neiet uz to cilvēku pavada Vašingtonā, kuriem arhitektūras sagraušana ieroču kontroles jomā ir kļuvusi par galveno uzdevumu," uzsvēra ārpolitikas iestādes vadītāja vietnieks.

Atvērto debesu līgums

Atvērto debesu līgumu pieņēma 27 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas valstis 1992. gadā Helsinkos. Patlaban līgumu pilda 34 valstis.

Līgums paredz iespēju veikt novērošanas lidojumus un fotografēt virs EDSO dalībvalstu teritorijas ar mērķi saņemt ziņas par bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un karadarbību.

Līguma mērķis ir uzticības veicināšana, pilnveidojot karadarbības un bruņojuma kontroles jomā noslēgto līgumu ievērošanas kontroles mehānismus.

Ziņu lente
0