Latvijā neielūdza: Rinkēvičs komentēja ASV prezidenta lēmumu par kareivju izvešanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzskata, ka amerikāņu kareivjiem ir jāpaliek Eiropā, pat ja viņus izvedīs no Vācijas. Taču uz kādām valstīm Amerikai derētu sūtīt savus kareivjus, viņš nolēma nenorādīt ASV.

RĪGA, 26. jūnijs – Sputnik. Kā ziņoja RIA Novosti, ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par nolūku samazināt amerikāņu kareivju skaitu Vācijā līdz 25 tūkstošiem cilvēku – jeb divas reizes.

Par iemeslu kalpojis tas, ka Vācija pieļāvusi kavējumus iemaksu veikšanā NATO budžetā.

Разгрузка американской техники в Гаркалне 4 октября 2014 года. Архивное фото - Sputnik Latvija
Rail Baltica NATO dienestā: Aizsardzības ministrija piedāvā izbūvēt atzaru uz Ādažu bāzi

Polijā ātri reaģēja un paziņoja par gatavību pieņemt savā teritorijā amerikāņu kareivjus, kā arī finansēt viņu uzturēšanos uz pastāvīga pamata, ja Vācija to nevar atļauties.

Savukārt Latvijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atzinās, ka valstī seko līdzi Amerikas līdera Trampa paziņojumiem, taču viņu rīcībā nav informācijas par to, kur tiks nosūtīti ASV kareivji gadījumā, ja viņi tiks izvesti no Vācijas, vēsta Mixnews.lv.

Latvijā amerikāņus Rinkēvičs nolēma neaicināt, kā to izdarīja Polijas prezidents Andžejs Duda. Taču Latvijas ĀM vadītājs paziņoja, ka ASV kareivjiem ir jāpaliek Eiropā, lai saglabātu "Eiropas drošības arhitektūru".

Tomēr Rinkēvičs paziņoja, ka negrasās spekulēt par to, kādās valstīs parādīsies kareivji no ASV.

Vašingtona var pārkāpt

Tikmēr Maskavā paziņoja, ka neizslēdz to, ka, pārdislocējot kareivjus no Vācijas, ASV var pieļaut NATO – Krievijas sadarbības izveidošanas akta pārkāpumu. Tādēļ, nepieciešamības gadījumā, ir gatavi veikt visus pasākumus Krievijas un tās sabiedroto drošības nodrošināšanai.

Политолог, заместитель директора Национального института развития современной идеологии Игорь Шатров - Sputnik Latvija
Nopietns signāls: eksperts paskaidroja, kas stāv aiz Makrona kritikas attiecībā uz NATO

KF ĀM vadītāja vietnieks Aleksandrs Gruško pastāstīja RIA Novosti, ka Krievija skatīsies uz amerikāņu kareivju pārvietošanos ne vien no militāro seku puses reģionālajai drošībai, ņemot vērā Krievijas un tās sabiedroto, pirmām kārtām Baltkrievijas, likumīgās intereses, bet arī no fundamentālā NATO – Krievijas sadarbības izveidošanas akta kārtības ievērošanas puses, kurš satur alianses saistības atturēties no papildu būtisku kaujas spēku izvietošanas.

Amerikāņi paši snieguši pamatu bažām no Krievijas puses, konsekventi sagraujot visus militārās drošības materiālos pamatus Eiropā. Par piemēru tam kalpo ASV izstāšanās no Līguma par vidēja un mazāka darbības rādiusa raķetēm, informēšana par nodomu izstāties no Atvērto debesu līguma, kā arī vienošanās ratifikācijas izjaukšana par Līguma par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā.

Turklāt Gruško atzīmēja, ka Polija jau ir paudusi nolūku uzlabot Varšavas stāvokli NATO un, acīmredzot, cer atbrīvoties no ierobežojumiem, kurus uzliek NATO – Krievijas sadarbības izveidošanas akts. Tādēļ, viņaprāt, tas, ka Vašingtona var pārkāpt akta noteikumus ir visnotaļ reāla perspektīva.

Ziņu lente
0